niedziela, 16 grudnia 2012

Domowy smalec ze śliwką

     Gdybym wiedziała, że smalec z dodatkiem suszonych śliwek smakuje tak bosko, chyba w życiu nie jadłabym innego. Już mi nawet do niego nie potrzeba kiszonych ogórków, bo smak śliwki stanowi wystarczający kontrast dla smalcu i cebuli.

Smalec do smarowania chleba ze śliwkami suszonymi i cebulą

  

SKŁADNIKI:

  • 500 g świeżej słoniny,
  • 1 cebula,
  • 6-7 suszonych śliwek,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól,
  • pieprz,
  • 1 łyżeczka majeranku

Smalec do smarowania chleba ze śliwkami suszonymi i cebulą

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Słoninę kroimy w drobną kostkę. Można ją też przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa, ale ja lubię takie wyraźne, chrupiące skwarki w smalcu.

Wrzucamy kawałeczki słoniny do garnka i wytapiamy je na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Kiedy skwarki zaczną się rumienić, kroimy w kostkę cebulę, zaś śliwki na cienkie paseczki. Dodajemy je wraz z majerankiem do słoniny, najlepiej po trochu, tak aby tłuszcz nam nie "zbuzował" i nie wykipiał.

Mieszamy. Kiedy cebula będzie miała już złocisty kolor, zdejmujemy garnek z ognia, doprawiamy smalec solą i pieprzem, po czym przelewamy smalec do naczynia w którym zamierzamy go przechowywać.
Odstawiamy do ostygnięcia. Warto od czasu do czasu zamieszać smalec w naczyniu, tak aby skwarki i dodatki nie osiadły na dnie, a równomiernie rozłożyły się w całym smalcu.

Ostygnięty smalec wstawiamy do lodówki.

Smalec do smarowania chleba ze śliwkami suszonymi i cebulą

6 komentarzy:

  1. Przepyszne połączenie, uwielbiam taki domowy smalec ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ze śliwką jeszcze nie jadłam, ale mam ogromną ochotę!

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam smalec - ze śliwką jeszcze nie jadłam - na pewno wypróbuje przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Aleś mi smaku narobiła! Dobrze, że akurat mam w lodóweczce, tyle że bez śliwki.
    Zdjęcia genialne!

    OdpowiedzUsuń
  5. Sylwia Domińska17 września 2015 21:34

    Świetny wpis jaki muszę wypróbować, jak najbardziej także jestem za robieniem samemu smalcu z różnymi dodatkami a nie kupnem tego gotowego. Domowy ma zawsze lepszą jakość no i można dodać do niego ulubione dodatki. Sama czasami robię tradycyjny taki www.open-youweb.com/jak-zrobic-domowy-smalec - mam pytanie czy można dodawać też starte skórki z pomarańczy lub cytryny i do tego, może ktoś próbował?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie robilam, ale to ciekawy pomysl :) Poeksperymentuję :) dzięki!

      Usuń

Komentarze mające na celu reklamę innych blogów nie będą akceptowane.