Coraz bliżej Święta...Coraz bliżej Święta...
A jak Święta to i pierniczki. Tylko, że nie każdy lubi cynamon. Ja lubię średnio. Więc dla mnie Święta pachną na przykład imbirem. I choć co roku piekę pierniczki chłopakom, sama wolę ciasteczka imbirowe.
Ostatnio piekliśmy je ot tak, bez okazji. Polecam je i Wam, bo łatwe, szybkie i aromatyczne.
Strukturą nieco przypominają zwyczajne biszkopty, ale szczypta imbiru którą zawierają, nadaje im zarazem szczypty niezwykłości :)
Wbijamy jajka do miski i ubijamy je z cukrem na pulchną masę. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiewamy, mieszamy z proszkiem do pieczenia, a także imbirem i ucierając bez przerwy, dodajemy do masy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i nakładamy na nią łyżką porcje masy, tak aby powstały okrągłe płaskie ciasteczka (masa wychodzi rzadka, więc sama się ładnie rozlewa w kółeczka). Odstawimy blachę w ciepłe miejsce na kilka minut, po czym pieczemy 7-10 minut w temperaturze 160ºC.
A jak Święta to i pierniczki. Tylko, że nie każdy lubi cynamon. Ja lubię średnio. Więc dla mnie Święta pachną na przykład imbirem. I choć co roku piekę pierniczki chłopakom, sama wolę ciasteczka imbirowe.
Ostatnio piekliśmy je ot tak, bez okazji. Polecam je i Wam, bo łatwe, szybkie i aromatyczne.
Strukturą nieco przypominają zwyczajne biszkopty, ale szczypta imbiru którą zawierają, nadaje im zarazem szczypty niezwykłości :)
SKŁADNIKI:
- 200 g mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 200 g cukru pudru
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 jajka
- 1 łyżeczka imbiru w proszku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Wbijamy jajka do miski i ubijamy je z cukrem na pulchną masę. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiewamy, mieszamy z proszkiem do pieczenia, a także imbirem i ucierając bez przerwy, dodajemy do masy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i nakładamy na nią łyżką porcje masy, tak aby powstały okrągłe płaskie ciasteczka (masa wychodzi rzadka, więc sama się ładnie rozlewa w kółeczka). Odstawimy blachę w ciepłe miejsce na kilka minut, po czym pieczemy 7-10 minut w temperaturze 160ºC.
Mmm, musiały być przepyszne ;)
OdpowiedzUsuńA ja lubię i cynamon i imbir :) Pyszne ciasteczka !!
OdpowiedzUsuńWybrałam Ciebie do mojego top 11, którym należy się Lebister Award, pytania i reguły znajdują się tu:http://itaekspresowo.blogspot.com/2012/11/liebster-award.html
OdpowiedzUsuńPan Kuron ma taki sam smak jak ja!
OdpowiedzUsuńZrobiliśmy je dziś i wyszły przepyszne! Delikatne, troszkę biszkoptowe, leciutkie i idealne do mleka i kawy. Mmm, zamieszczamy u siebie relację i zdjęcia :3
OdpowiedzUsuń