poniedziałek, 15 października 2012

Jak się okazało, wszyscy jesteśmy ciasteczkowymi potworami. Dobrze się składa, bo akurat ciastka to jeden z nielicznych wypieków, którego nie spie...nie zepsuję :P

Pewnie dlatego, że nie wymagają anielskiej cierpliwości i precyzji godnej chirurga. A mnie brakuje zarówno jednej, jak i drugiej tej cechy.

Jedyna trudność jest taka, że trzeba pod koniec pieczenia pilnować ciasteczek. Nie, nie uciekają. Ale przypalić je nietrudno. Podejrzewam jednak, że jeśli nie usiądziecie przez te 15-20 minut do kompa i nie wciągniecie się w jakąś pasjonującą grę czy dyskusję, podołacie :D

Szybkie ciasteczka żurawionowo-kakaowe



SKŁADNIKI:

  • 150 g margaryny
  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 1 żółtko
  • 3-4 łyżki śmietany
  • garść suszonej żurawiny
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Margarynę ucieramy z żółtkiem.

Następnie dalej ucierając dodajemy cukier,śmietanę, mąkę wymieszaną z sodą , proszkiem do pieczenia i kakao. Na końcu dodajemy żurawinę.

 Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i lekko je rozpłaszczając układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Pieczemy około 15 min w temperaturze 170 stopni

Szybkie ciasteczka żurawionowo-kakaowe

9 komentarzy:

  1. nie martw się kochana, mi pewnie nawet i takie ciastka nie wyszły :D wszystkie wypieki potrafię spie...zepsuć :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Daj ciasteczkoo! :D bo będe zła :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ile sztuk ciastek wychodzi??????????

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dawno ich nie robiłam, więc nie odpowiem z dokładnością co do sztuki.Ale wychodziło ich nieduzo z tej porcji. Blacha duża taka, piekarnikowa. Dzieki , że piszesz,że ta ilość jest ważna, dopiszę wkrótce, bo sie na nie przymierzam.Znowu.

      Usuń
  4. Mam 2 pytanka. Czy margarynę można zastąpić masłem? Ile procent tłuszczu powinna mieć śmietana? Z góry dziękuje za odpowiedź. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 1. Z powodzeniem
      2. Kombinowałam z różnymi- w zależności od zawartości lodówki. Najlepiej sprawdza się tłusta 30tka. Najlepiej gęsta.

      Usuń
    2. Użyłam jogurtu greckiego i też wyszły pyszne. :)

      Usuń
  5. a byłoby masło zamiast margaryny, takie niebieskie w kostce 82% tłuszczu?

    OdpowiedzUsuń

Komentarze mające na celu reklamę innych blogów nie będą akceptowane.