środa, 8 sierpnia 2012

Desery z grilla to niezbyt popularna chyba w Polsce kategoria dań grillowanych :) W domu moich rodziców niezmiennie króluje grillowane mięsiwo, kiełbasy, kaszanka...Czasem trafi się jakiś ziemniak czy papryka.
A że ostatniego grilla spędzałam wraz z kilkorgiem dzieciaków, postanowiłam  przyrządzić coś dla odmiany, na słodko. Padło na jabłka, bo tych na wsi nie brakuje, a skoro pieczone w piekarniku smakują tak bosko, czemu  by ich nie zgrillować? :D

Dodam, że przyrządza się je niezwykle łatwo i szybko, polecam więc przyrządzić chociaż ze dwa jabłuszka, na próbę :)

Deser z grilla z jabłek, konfitur i cytryny



SKŁADNIKI:

2 jabłka
4 łyżeczki ulubionych konfitur
1 łyżeczka soku z cytryny

opcjonalnie szczypta cynamonu
2 łyżeczki cukru pudru

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Jabłka myjemy. Przekrawamy je na pół. Za pomocą łyżeczki wydrążamy gniazda nasienne. Skrapiamy jabłka, po stronie bez skórki, sokiem z cytryny. Posypujemy jabłka cukrem pudrem. Grillujemy (ja grillowałam bezpośrednio na kratce), po 5 -7 minut z każdej strony. Po zdjęciu z grilla, w miejsce po gniazdach nasiennych wkładamy po łyżeczce konfitur. Moje jabłka były bardzo kwaśne, więc jeszcze troszkę  posypałam je z wierzchu cukrem pudrem. Jemy póki ciepłe :D

Deser z grilla z jabłek, konfitur i cytryny

4 komentarze:

  1. Super - koniecznie muszę zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  2. smaki mojego dzieciństwa. :) i smaki lata. uwielbiam. :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszności. Ja jeszcze grilluję banana z czekoladą w folii. Dzieciom na pewno zasmakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Chętnie przygotuję taki deser z grilla! Dziękuję za kolejny wspaniały pomysł w akcji Grill 2012.

    OdpowiedzUsuń

Komentarze mające na celu reklamę innych blogów nie będą akceptowane.