Przyznaję bez bicia, że przepis na placki odgrzebałam ze starych przepisów :) robimy je bowiem bardzo często. Tak często,że weszły na stałe do jadłospisu i nikomu do głowy zwykle nie przychodzi fotografować je po raz kolejny. Na zdjęcia patrzcie więc z przymrużeniem oka :)
Same placki robimy w dwóch wersjach - słodkiej i wytrawnej. Jak się pewnie domyślacie, te wytrawne jadamy my,dorośli, zaś te na słodko, młody. Ich przygotowanie wygląda w obu wersjach podobnie, placki różnią się tylko dodatkami.
I tu w zależności od wersji, którą chcecie przygotować - dodajecie albo cukier waniliowy, alby zioła i curry. no i odpowiednią ilość soli.Smażymy na rumiano z każdej ze stron na rozgrzanym tłuszczu.
Placki na słodko podajemy posypane cukrem pudrem, zaś te wytrawne- same, lub z sosami
Same placki robimy w dwóch wersjach - słodkiej i wytrawnej. Jak się pewnie domyślacie, te wytrawne jadamy my,dorośli, zaś te na słodko, młody. Ich przygotowanie wygląda w obu wersjach podobnie, placki różnią się tylko dodatkami.
SKŁADNIKI:
- duża cukinia lub dwie mniejsze
- 1-2 jajka
- kilka łyżek mąki pszennej
- osól do smaku
- cukier waniliowy i cukier puder do posypania (do wersji na słodko)
- curry,pieprz,świeże zioła: bazylia, natka pietruszki, oregano(do wersji wytrawnej)
- tłuszcz do smażenia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Cukinię obieramy ze skórki. Jeśli jest duża, wydrążamy z niej pestki. Ścieramy cukinię na tarce i solimy. Odstawiamy na około 10 minut, po czym odsączamy z wody. Dodajemy jajko lub dwa oraz mąkę dla nadania konsystencji (powinna przypominać tę na placki ziemniaczane).I tu w zależności od wersji, którą chcecie przygotować - dodajecie albo cukier waniliowy, alby zioła i curry. no i odpowiednią ilość soli.Smażymy na rumiano z każdej ze stron na rozgrzanym tłuszczu.
Placki na słodko podajemy posypane cukrem pudrem, zaś te wytrawne- same, lub z sosami
lubię na słono z sosem czosnkowym:)
OdpowiedzUsuńJa też wolę na słono, zawsze jednak do wytrawnych potraw było mi bliżej niż do słodkich ;)
OdpowiedzUsuńA ja lubie i tak i tak :)
OdpowiedzUsuń