piątek, 3 sierpnia 2012

Placki z cukinii na słodko i słono

Przyznaję bez bicia, że przepis na placki odgrzebałam ze starych przepisów :) robimy je bowiem bardzo często. Tak często,że weszły na stałe do jadłospisu i nikomu do głowy zwykle nie przychodzi fotografować je po raz kolejny. Na zdjęcia patrzcie więc z przymrużeniem oka :)

Same placki robimy w dwóch wersjach - słodkiej i wytrawnej. Jak się pewnie domyślacie, te wytrawne jadamy my,dorośli, zaś te na słodko, młody. Ich przygotowanie wygląda w obu wersjach podobnie, placki różnią się tylko dodatkami.  

placuszki z cukinii na ostro i z cukrem pudrem



SKŁADNIKI:

  • duża cukinia lub dwie mniejsze
  • 1-2 jajka
  •  kilka łyżek mąki pszennej
  • osól do smaku
  •  cukier waniliowy i cukier puder do posypania (do wersji na słodko)
  • curry,pieprz,świeże zioła: bazylia, natka pietruszki, oregano(do wersji wytrawnej)
  •  tłuszcz do smażenia

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Cukinię obieramy ze skórki. Jeśli jest duża, wydrążamy z niej pestki. Ścieramy cukinię na tarce i solimy. Odstawiamy na około 10 minut, po czym odsączamy z wody. Dodajemy jajko lub dwa oraz mąkę dla nadania konsystencji (powinna przypominać tę na placki ziemniaczane).

Placuszki z cukinii na ostro i z cukrem pudrem

I tu w zależności od wersji, którą chcecie przygotować - dodajecie albo  cukier waniliowy, alby zioła i curry. no i odpowiednią ilość soli.Smażymy na rumiano z każdej ze stron na rozgrzanym tłuszczu.
Placki na słodko podajemy posypane cukrem pudrem, zaś te wytrawne- same, lub z sosami


Placuszki z cukinii na ostro i z cukrem pudrem

3 komentarze:

  1. lubię na słono z sosem czosnkowym:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też wolę na słono, zawsze jednak do wytrawnych potraw było mi bliżej niż do słodkich ;)

    OdpowiedzUsuń

Komentarze mające na celu reklamę innych blogów nie będą akceptowane.