środa, 18 lipca 2012

Muffinki kukurydziane z bekonem i żółtym serem to specjał kuchni amerykańskiej. Nieskomplikowany w przygotowaniu, sycący, super nadaje się na drugie śniadanie do pracy.
To moja pierwsza próba z muffinkami w wersji wytrawnej. Na pewno nie ostatnia.

Wytrawne muffinki z boczkiem i serem żółtym



SKŁADNIKI:

  • 15 dag mąki kukurydzianej
  • 15 dag mąki pszennej
  • 1 szklanka maślanki
  • 2 jajka
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki masła - roztopionego i ostudzonego
  • 15 dag żółtego sera
  • 10 dag boczku wędzonego

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Boczek i ser kroimy w drobniutką kostkę. Boczek przesmażamy i studzimy.
Do miski wsypujemy wszystkie suche składniki ( obie mąki, cukier, proszek, sól). Mieszamy. W drugiej misce mieszamy zaś maślankę jajka oraz masło. Po wymieszaniu wlewamy mokre składniki do suchych. Mieszamy szybko, by składniki się połączyły. Dodajemy ser i bekon, mieszamy ponownie.
Do papilotek nalewamy ciasto do 2/3 wysokości. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Wytrawne muffinki z boczkiem i serem żółtym


4 komentarze:

  1. Ale mi smaków narobiłaś :) Uwielbiam wszystko co z boczkiem i serem. Muszę wypróbować Twój przepis!:*

    OdpowiedzUsuń
  2. na piknik muszą być świetne

    OdpowiedzUsuń
  3. Ile babeczek wychodzi z tego przepisu?

    OdpowiedzUsuń

Komentarze mające na celu reklamę innych blogów nie będą akceptowane.