To moja pierwsza próba z muffinkami w wersji wytrawnej. Na pewno nie ostatnia.
SKŁADNIKI:
- 15 dag mąki kukurydzianej
- 15 dag mąki pszennej
- 1 szklanka maślanki
- 2 jajka
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki masła - roztopionego i ostudzonego
- 15 dag żółtego sera
- 10 dag boczku wędzonego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Boczek i ser kroimy w drobniutką kostkę. Boczek przesmażamy i studzimy.Do miski wsypujemy wszystkie suche składniki ( obie mąki, cukier, proszek, sól). Mieszamy. W drugiej misce mieszamy zaś maślankę jajka oraz masło. Po wymieszaniu wlewamy mokre składniki do suchych. Mieszamy szybko, by składniki się połączyły. Dodajemy ser i bekon, mieszamy ponownie.
Do papilotek nalewamy ciasto do 2/3 wysokości. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Ale mi smaków narobiłaś :) Uwielbiam wszystko co z boczkiem i serem. Muszę wypróbować Twój przepis!:*
OdpowiedzUsuńna piknik muszą być świetne
OdpowiedzUsuńIle babeczek wychodzi z tego przepisu?
OdpowiedzUsuńok. 12
Usuń