sobota, 16 czerwca 2012

Tarta. Na gotowym cieście francuskim, z dodatkiem  młodej cukinii, sera feta i ... listków świeżej mięty. Przygotowanie jej trwa mniej niż pół godziny, polecam ją więc np. kiedy macie niezapowiedzianych gości, których wypadałoby nakarmić, albo na babską kolacyjkę.
  

Tarta z gotowego ciasta francuskiego z serem feta



SKŁADNIKI:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 150 gram sera feta (ja użyłam fety z dodatkiem ziół )
  • 5 dag żółtego sera
  • garść świeżych liści mięty
  • 1 cukinia
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • jajko

PRZYGOTOWANIE:


Rozwijamy ciasto francuskie i rozkładamy je na blaszce. Boki ciasta zaginamy, tak by powstały wyższe brzegi. Cukinię kroimy w niezbyt grube plastry, układamy je na cieście. Solimy i posypujemy je pieprzem. Następnie układamy kostki fety i listki mięty. Rozbełtanym jajkiem smarujemy boki tarty, te wysokie :), dzięki czemu będą miały po upieczeniu ładny kolor.

Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 20 minut (aż boki ciasta się zezłocą). Kilka minut przed wyjęciem tarty z piekarnika układamy ser pokrojony w paski . Zapiekamy.Odstawiamy na kilka minut by lekko ostygła, ozdabiamy świeżymi listkami mięty i zajadamy :)

Tarta z gotowego ciasta francuskiego i sera feta

4 komentarze:

  1. I ja też, ciekawe połączenie składników

    OdpowiedzUsuń
  2. Kocham Twoje przepisy! Wczoraj robiłam "bułeczki" z poprzedniej notki. Wyszły cudownie przepyszne!!! Przygotowałam do nich konfiturę z rabarbaru (pierwszy przepis z googli, polecam). Wszyscy byli zachwyceni :). Podglądam Cię regularnie :)).

    OdpowiedzUsuń
  3. Ależ smakowita! dawno nie robiłam nic z ciastem francuskim, a siedzi w lodówce i loooka :D

    OdpowiedzUsuń

Komentarze mające na celu reklamę innych blogów nie będą akceptowane.