Tarta. Na gotowym cieście francuskim, z dodatkiem młodej cukinii, sera feta i ... listków świeżej mięty. Przygotowanie jej trwa mniej niż pół godziny, polecam ją więc np. kiedy macie niezapowiedzianych gości, których wypadałoby nakarmić, albo na babską kolacyjkę.
Rozwijamy ciasto francuskie i rozkładamy je na blaszce. Boki ciasta zaginamy, tak by powstały wyższe brzegi. Cukinię kroimy w niezbyt grube plastry, układamy je na cieście. Solimy i posypujemy je pieprzem. Następnie układamy kostki fety i listki mięty. Rozbełtanym jajkiem smarujemy boki tarty, te wysokie :), dzięki czemu będą miały po upieczeniu ładny kolor.
Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 20 minut (aż boki ciasta się zezłocą). Kilka minut przed wyjęciem tarty z piekarnika układamy ser pokrojony w paski . Zapiekamy.Odstawiamy na kilka minut by lekko ostygła, ozdabiamy świeżymi listkami mięty i zajadamy :)
SKŁADNIKI:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 150 gram sera feta (ja użyłam fety z dodatkiem ziół )
- 5 dag żółtego sera
- garść świeżych liści mięty
- 1 cukinia
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
- jajko
PRZYGOTOWANIE:
Rozwijamy ciasto francuskie i rozkładamy je na blaszce. Boki ciasta zaginamy, tak by powstały wyższe brzegi. Cukinię kroimy w niezbyt grube plastry, układamy je na cieście. Solimy i posypujemy je pieprzem. Następnie układamy kostki fety i listki mięty. Rozbełtanym jajkiem smarujemy boki tarty, te wysokie :), dzięki czemu będą miały po upieczeniu ładny kolor.
Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 20 minut (aż boki ciasta się zezłocą). Kilka minut przed wyjęciem tarty z piekarnika układamy ser pokrojony w paski . Zapiekamy.Odstawiamy na kilka minut by lekko ostygła, ozdabiamy świeżymi listkami mięty i zajadamy :)
Oj tarty to ja lubię :)
OdpowiedzUsuńI ja też, ciekawe połączenie składników
OdpowiedzUsuńKocham Twoje przepisy! Wczoraj robiłam "bułeczki" z poprzedniej notki. Wyszły cudownie przepyszne!!! Przygotowałam do nich konfiturę z rabarbaru (pierwszy przepis z googli, polecam). Wszyscy byli zachwyceni :). Podglądam Cię regularnie :)).
OdpowiedzUsuńAleż smakowita! dawno nie robiłam nic z ciastem francuskim, a siedzi w lodówce i loooka :D
OdpowiedzUsuń