Pierwszy raz ze scones spotkałam się na blogu Alinki KLIK . Nie wiem, jakim cudem to wspaniałe danie nie wpadło mi w oko wcześniej. Jest to bowiem bardzo popularna przekąska do tzw. herbatki five o 'clock w Wielkiej Brytanii. I wcale się nie dziwię - te ni to bułeczki, ni to ciasteczka podbiły moje serce.
W oryginale dodaje się do nich rodzynki. Ja zrobiłam pół porcji właśnie z rodzynkami, a połowę z kawałkami czekolady, ponieważ moje dziecko uparło się, że nie lubi rodzynek, ma być z czekoladą i już. Ja też za rodzynkami nie przepadam jakoś specjalnie, ale do tego wypieku pasują idealnie. Chyba jeszcze bardziej niż do sernika. Z czekoladą też wyszły niezłe, ale jak dla mnie to nie to samo :)
Robi się je nadzwyczaj łatwo i szybko. Naprawdę nawet taki leniuch jak ja jest w stanie przyrządzić je na śniadanie i się przy tym nie zmęczyć. A domownicy nie muszą cierpieć katuszy czekając aż się upieką - trwa to bowiem tylko 10 minut.
SKŁADNIKI: (podaję za Alinką):
- 250 gr mąki
- 50 gr masła
- 80 ml mleka
- 1 jajko
- 50 gr cukru
- ok. 50 gr rodzynek
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Rodzynki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na chwilkę.Mąkę przesiewamy. Dodajemy do niej proszek do pieczenia, cukier, szczyptę soli. Masło siekamy i łączymy z mąką. Jajko mieszamy z mlekiem za pomocą widelca i dodajemy do pozostałych składników, pozostawiając odrobinę do późniejszego posmarowania ciasteczek.
Wałkujemy ciasto na grubość około 1 cm. Za pomocą szklanki, czy też literatki wykrawamy krążki. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy każdy jajkiem rozmieszanym z mlekiem, za pomocą pędzelka.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni około 10 minut.
Z czym je podajemy? W Anglii łamie się ciasteczka na kawałki i jada po prostu z masłem. Alinka poleca bitą śmietanę . My zaś zajadaliśmy je z dżemem truskawkowym.
Niestety nie wiem, czy smakują lepiej na ciepło czy na zimno, bo zostały pożarte jeszcze ciepłe - co do okruszka.
Prawda, że zaskakują szybkością przygotowania? ;) Smacznego
OdpowiedzUsuńSą fantastyczne-nie tylko jeśli chodzi o szybkość ich przygotowania, ale i smak mnie powalił.
UsuńJedno , czego żałuję-nie wyrosły tak ładnie jak Twoje :)
O, muszę to zrobić!
OdpowiedzUsuńCatus, a masz jakiś sprawdzony przepis na konfitury z rabarbaru?
OdpowiedzUsuńNiebyt, niestety.
UsuńOoo sconsy, aż powspominałam UK. Tam jada się je z Cornwalijską śmietaną (tak gęstą jak masło) i konfiturą truskawkową. Polecam jeśli ktoś będzie w tym regionie Wielkiej Brytanii. Pyyychaaa!
OdpowiedzUsuń