piątek, 15 czerwca 2012

Scones z czekoladą i rodzynkami

Pierwszy raz ze scones spotkałam się na blogu Alinki  KLIK . Nie wiem, jakim  cudem to wspaniałe danie nie wpadło mi w oko wcześniej. Jest to bowiem bardzo popularna przekąska do tzw. herbatki  five o 'clock w Wielkiej Brytanii. I wcale się nie dziwię - te ni to bułeczki, ni to ciasteczka podbiły moje serce.

W oryginale dodaje się do nich rodzynki. Ja zrobiłam pół porcji właśnie z rodzynkami, a połowę z kawałkami czekolady, ponieważ moje dziecko uparło się, że nie lubi rodzynek, ma być z czekoladą i już. Ja też za rodzynkami nie przepadam jakoś specjalnie, ale do tego wypieku pasują idealnie. Chyba jeszcze bardziej niż do sernika. Z czekoladą też wyszły niezłe, ale jak dla mnie to nie to samo :)

Robi się je nadzwyczaj łatwo i szybko. Naprawdę nawet taki leniuch jak ja jest w stanie przyrządzić je na śniadanie i się przy tym nie zmęczyć.  A domownicy nie muszą cierpieć katuszy czekając aż się upieką - trwa to bowiem tylko 10 minut.
  Ciastka z rodzynkami na śniadanie



SKŁADNIKI: (podaję za Alinką):

  • 250 gr mąki
  • 50 gr masła
  • 80 ml mleka
  • 1 jajko
  • 50 gr cukru
  • ok. 50 gr rodzynek
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Rodzynki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na chwilkę.
Mąkę przesiewamy. Dodajemy do niej proszek do pieczenia, cukier, szczyptę soli. Masło siekamy i łączymy z mąką.  Jajko mieszamy z mlekiem za pomocą widelca i dodajemy do pozostałych składników, pozostawiając odrobinę do późniejszego posmarowania ciasteczek.

Wałkujemy ciasto na grubość około 1 cm. Za pomocą szklanki, czy też literatki wykrawamy krążki. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy każdy jajkiem rozmieszanym z mlekiem, za pomocą pędzelka.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni około 10 minut.

Z czym je podajemy? W Anglii łamie się ciasteczka na kawałki i jada po prostu z masłem. Alinka poleca bitą śmietanę . My zaś zajadaliśmy je z dżemem truskawkowym.
Niestety nie wiem, czy smakują lepiej na ciepło czy na zimno, bo zostały pożarte jeszcze ciepłe - co do okruszka.


Ciasteczka z rodzynkami na śniadanie

6 komentarzy:

  1. Prawda, że zaskakują szybkością przygotowania? ;) Smacznego

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są fantastyczne-nie tylko jeśli chodzi o szybkość ich przygotowania, ale i smak mnie powalił.

      Jedno , czego żałuję-nie wyrosły tak ładnie jak Twoje :)

      Usuń
  2. Catus, a masz jakiś sprawdzony przepis na konfitury z rabarbaru?

    OdpowiedzUsuń
  3. Ooo sconsy, aż powspominałam UK. Tam jada się je z Cornwalijską śmietaną (tak gęstą jak masło) i konfiturą truskawkową. Polecam jeśli ktoś będzie w tym regionie Wielkiej Brytanii. Pyyychaaa!

    OdpowiedzUsuń

Komentarze mające na celu reklamę innych blogów nie będą akceptowane.