Z okazji Euro 2012 i tego, że w związku z nim wielu z nas spędza czas przed TV oglądając mecze, wszelkie szybkie przekąski stały się nagle bardzo popularne :)
Ja niedawno zrobiłam pikantne paluszki z żółtym serem, ziarnami i pieprzem. Przepis na paluszki nie jest skomplikowany - polecam go wypróbować, zanim wybierzecie się do sklepu po chipsy czy inne "podgryzajki" .
Przesianą mąkę wysypujemy na stolnicę. Robimy w środku kopczyka dołek. Do środka dajemy drożdże roztarte z łyżeczką cukru, następnie smalec, żółtka, śmietanę i margarynę. Siekamy nożem do momentu, gdy masa zacznie być jednolita. Dodajemy sól i lekko wyrabiamy. Tak przygotowane ciasto wałkujemy na grubość około 1/2 centymetra. Nożem wycinamy pałeczki.
Smarujemy każdą rozbełtanym białkiem, posypujemy startym serem i nasionami. Posypujemy też zmielonym pieprzem - dzięki czemu staną sie pikantne. Pieczemy, aż będą rumiane w temp. około 180 stopni.
SKŁADNIKI:
- 1 kg mąki
- 100 g drożdży
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
- 1 łyżka smalcu
- 4 żółtka
- 2 białka
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 200 g żółtego sera
- kostka margaryny
- dowolne ziarna : sezamu, siemienia lnianego, kminku
- pieprz czarny mielony
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Przesianą mąkę wysypujemy na stolnicę. Robimy w środku kopczyka dołek. Do środka dajemy drożdże roztarte z łyżeczką cukru, następnie smalec, żółtka, śmietanę i margarynę. Siekamy nożem do momentu, gdy masa zacznie być jednolita. Dodajemy sól i lekko wyrabiamy. Tak przygotowane ciasto wałkujemy na grubość około 1/2 centymetra. Nożem wycinamy pałeczki.
Smarujemy każdą rozbełtanym białkiem, posypujemy startym serem i nasionami. Posypujemy też zmielonym pieprzem - dzięki czemu staną sie pikantne. Pieczemy, aż będą rumiane w temp. około 180 stopni.
pyyychotka <3
OdpowiedzUsuńNa pewno dobre - pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń