sobota, 2 czerwca 2012

Po mojej ostatniej manii faszerowania kurczaka czym tylko się dało, przyszedł czas na faszerowane warzywa. Do tej pory w takim wydaniu na moim stole gościły głównie papryki, pomidory, ziemniaki, cukinia...Teraz znalazło się miejsce dla porów. :)

Pory nadziewane mięsem z pietruszką i czosnkiem



 SKŁADNIKI:

  •  3 grube pory
  •  20 dag mięsa mielonego
  •  1/2 pęczka natki pietruszki
  •  1 ząbek czosnku
  •  1 cebula
  •  1 jajko
  •  2 łyżki mąki
  •  pół łyżeczki soku z cytryny
  •  sól
  •  pieprz
  •  olej do smażenia

Pory nadziewane mięsem pietruszką i czosnkiem

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Pory myjemy. Odcinamy zielone ich części. Gotujemy pozostałe, białe części porów, na parze, około 5 minut. Odsączamy pory z nadmiaru wody, najlepiej na sicie. Wydrążamy ich środki. Cebulę obieramy, siekamy drobno i podsmażamy na oleju, Mięso mielone mieszamy z podsmażoną cebulka, rozciśniętym czosnkiem, posiekana natką pietruszki oraz przyprawami. Faszerujemy pory tak przygotowanym mięsem.

Pory nadziewane mięsem z pietruszką i czosnkiem

Następnie panierujemy je w mące oraz rozbełtanym jajku. Podsmażamy na patelni na złoty kolor, po czym przekładamy do rondelka, podlewamy niewielką ilością wody - z dodatkiem soku z cytryny i dusimy tak około kwadransa.

Por nadziewany mięsem z pietruszką i czosnkiem

3 komentarze:

  1. cudowne, bardzo lubię pory, do tego mięcho - rewelacja!

    OdpowiedzUsuń
  2. przyznam się bez bicia że porów w takim wydaniu jeszcze nie jadłem :)

    OdpowiedzUsuń

Komentarze mające na celu reklamę innych blogów nie będą akceptowane.