Po mojej ostatniej manii faszerowania kurczaka czym tylko się dało, przyszedł czas na faszerowane warzywa. Do tej pory w takim wydaniu na moim stole gościły głównie papryki, pomidory, ziemniaki, cukinia...Teraz znalazło się miejsce dla porów. :)
Następnie panierujemy je w mące oraz rozbełtanym jajku. Podsmażamy na patelni na złoty kolor, po czym przekładamy do rondelka, podlewamy niewielką ilością wody - z dodatkiem soku z cytryny i dusimy tak około kwadransa.
SKŁADNIKI:
- 3 grube pory
- 20 dag mięsa mielonego
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 1 ząbek czosnku
- 1 cebula
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki
- pół łyżeczki soku z cytryny
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Pory myjemy. Odcinamy zielone ich części. Gotujemy pozostałe, białe części porów, na parze, około 5 minut. Odsączamy pory z nadmiaru wody, najlepiej na sicie. Wydrążamy ich środki. Cebulę obieramy, siekamy drobno i podsmażamy na oleju, Mięso mielone mieszamy z podsmażoną cebulka, rozciśniętym czosnkiem, posiekana natką pietruszki oraz przyprawami. Faszerujemy pory tak przygotowanym mięsem.Następnie panierujemy je w mące oraz rozbełtanym jajku. Podsmażamy na patelni na złoty kolor, po czym przekładamy do rondelka, podlewamy niewielką ilością wody - z dodatkiem soku z cytryny i dusimy tak około kwadransa.
cudowne, bardzo lubię pory, do tego mięcho - rewelacja!
OdpowiedzUsuńNo proszę, świetny pomysł :)
OdpowiedzUsuńprzyznam się bez bicia że porów w takim wydaniu jeszcze nie jadłem :)
OdpowiedzUsuń