wtorek, 15 maja 2012

Szczaw na zimę

Dzisiaj takie małe wspomnienie majówki. Panującego wtedy słońca, klimatu laby, takich małych wakacji w środku wiosny.... Ja spędziłam majówkę w przepięknym, czystym, nieco dzikim miejscu (kto śledzi FB ten wie:)). Miejsce to uraczyło mnie nie tylko swoją urodą, ale też świeżutkim, młodym szczawiem, co do którego mogę mieć pewność, że jest jednym z najczystszych, jaki mogłabym mieć :) Szczaw zbierałam sobie tutaj :




Jeśli istnieje ktoś, kto nie wie jak wyglądają listki szczawiu, polecam zdjęcie poglądowe :) To ten listek, który za cel obrałam sobie nie tylko ja, ale i biedronka :)


Ze szczawiu powstała oczywiście zupa. Ale że nazbierałam go więcej, udało mi się również zrobić malutki zapasik na zimę. W słoiczkach. Polecam, bo to szybka i prosta sprawa, a szczawiowa zupa zimą to...sama rozkosz :)

SKŁADNIKI:

  • dowolna ilość szczawiu
  • sól ( musi ona stanowić około 20 % wagi szczawiu)
  • olej
  • słoiczki (najlepiej małe, takie jak po koncentracie pomidorowym)


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Szczaw przebieramy, obrywamy mu co większe ogonki ( niektórzy nie obrywają, więc w zasadzie wybór należy do Was), myjemy. Kroimy go dość drobno. Zasypujemy solą. Możecie odstawić go po prostu na bok , aby puścił sok, ja jednak wolę go utrzeć ręką z solą. Powstaje nam wówczas taka "papka" :



Papkę tę przekładamy  do czystych słoiczków. Na jej wierzch wlewamy  olej - niedużo-tylko tyle by przykrył szczaw cieniuteńką warstewką. Dzięki temu powietrze nie będzie przedostawało się do środka  i szczaw lepiej przetrzyma przechowywanie.


   Słoiczki zakręcamy. Nie trzeba ich pasteryzować.  

                                            

3 komentarze:

  1. Osobiscie nie przepadam za szczawiem ale moja Mama uwielbia wiec zainspirowalas mnie do wybrania sie na lake i zrobienia zapasow dla niej :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny pomysł spacer i zapasy :))

    OdpowiedzUsuń
  3. No no, do przetworów to trzeba już teraz się zabrać :D Zuch dziewczyna!

    OdpowiedzUsuń

Komentarze mające na celu reklamę innych blogów nie będą akceptowane.