środa, 18 kwietnia 2012

Gulasz z kiełbasy

Lubię takie solidne, jednogarnkowe dania. Roboty przy nich niewiele, więc warto sobie upichcić takiego jadła więcej, "na jutro". Zwłaszcza, że czas i  odgrzewanie mają nań wręcz zbawienny wpływ. Smakują jeszcze lepiej niż zaraz po ugotowaniu.

Wersja z kiełbasą to takie trochę pójście na skróty, bo gulasz to raczej mięso, ale ja...ja lubię skróty :) A mój mąż woli kiełbasę od mięsa :)



SKŁADNIKI:

  • 30-40 dag kiełbasy
  • 1 por
  • 1 papryka
  • 1 cebula
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 1 duży koncentrat pomidorowy
  • 1 łyżka oleju
  • posiekana natka pietruszki lub koperek
  • ziemniaki  lub makaron jako dodatek do gulaszu

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Cebulę obieramy i kroimy w półplasterki. Umytego pora kroimy w plasterki, zaś paprykę - w kostkę.
Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy na niego cebulę i pora, oraz dodajemy 2 łyżki gorącej wody. Smażymy około 5 minut, ciągle mieszając.

Następnie dodajemy paprykę oraz pół szklanki gorącej wody.
Przykrywamy patelnię pokrywką i gotujemy wszystko na małym ogniu około 10 minut. Wówczas dodajemy kiełbasę, pokrojoną  w kostkę. Gotujemy chwilę. Na końcu dodajemy koncentrat pomidorowy i doprawiamy gulasz solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze z 5 minut.

Gulasz podajemy z makaronem , ziemniaczkami lub pieczywem.


2 komentarze:

Komentarze mające na celu reklamę innych blogów nie będą akceptowane.