Lubię takie solidne, jednogarnkowe dania. Roboty przy nich niewiele, więc warto sobie upichcić takiego jadła więcej, "na jutro". Zwłaszcza, że czas i odgrzewanie mają nań wręcz zbawienny wpływ. Smakują jeszcze lepiej niż zaraz po ugotowaniu.
Wersja z kiełbasą to takie trochę pójście na skróty, bo gulasz to raczej mięso, ale ja...ja lubię skróty :) A mój mąż woli kiełbasę od mięsa :)
Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy na niego cebulę i pora, oraz dodajemy 2 łyżki gorącej wody. Smażymy około 5 minut, ciągle mieszając.
Następnie dodajemy paprykę oraz pół szklanki gorącej wody.
Przykrywamy patelnię pokrywką i gotujemy wszystko na małym ogniu około 10 minut. Wówczas dodajemy kiełbasę, pokrojoną w kostkę. Gotujemy chwilę. Na końcu dodajemy koncentrat pomidorowy i doprawiamy gulasz solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze z 5 minut.
Gulasz podajemy z makaronem , ziemniaczkami lub pieczywem.
Wersja z kiełbasą to takie trochę pójście na skróty, bo gulasz to raczej mięso, ale ja...ja lubię skróty :) A mój mąż woli kiełbasę od mięsa :)
SKŁADNIKI:
- 30-40 dag kiełbasy
- 1 por
- 1 papryka
- 1 cebula
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- 1 duży koncentrat pomidorowy
- 1 łyżka oleju
- posiekana natka pietruszki lub koperek
- ziemniaki lub makaron jako dodatek do gulaszu
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Cebulę obieramy i kroimy w półplasterki. Umytego pora kroimy w plasterki, zaś paprykę - w kostkę.Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy na niego cebulę i pora, oraz dodajemy 2 łyżki gorącej wody. Smażymy około 5 minut, ciągle mieszając.
Następnie dodajemy paprykę oraz pół szklanki gorącej wody.
Gulasz podajemy z makaronem , ziemniaczkami lub pieczywem.
Tak patrze i az czyje zapach roznoszacy sie w pokoju.
OdpowiedzUsuńPycha,chyba zrobię na obiad ;)
OdpowiedzUsuń