SKŁADNIKI:
- 300 g makaronu pełnoziarnistego
- 1 brokuł
- 2 szklanki śmietany
- 3 łyżki masła
- 1 szklanka startego parmezanu
- pieprz czarny mielony
- sól
PRZYGOTOWANIE:
Makaron gotujemy al dente. Brokuł po umyciu dzielimy na różyczki , po czym gotujemy w osolonym wrzątku około 8 minut. Na małym ogniu rozpuszczamy masło, dodajemy do niego stopniowo śmietanę i większą część startego sera. (Pozostawiamy odrobię do posypania wierzchu potrawy).
Podgrzewamy sos , cały czas mieszając, aż będzie miał jednolitą konsystencję. Uwaga! Nie dopuszczamy do wrzenia! Do sosu wrzucamy różyczki brokuła. Solimy, jeśli jest taka potrzeba. Mieszamy sos z makaronem. Posypujemy pozostałym parmezanem i świeżo zmielonym pieprzem.
That's all.
pysznie!
OdpowiedzUsuńo mniam, jutro robię, bo mam wszystkie składniki w domu:)
OdpowiedzUsuń