poniedziałek, 5 marca 2012

Makaron z brokułami i sosem serowym

 Mam ostatnio urwanie głowy.  Nie mam czasu na pracochłonne potrawy, ani tym bardziej na aranżację zdjęć..Wybaczcie więc ich jakość. Ale sam przepis jest naprawdę super. Wyrobicie się z jego realizacją w jakieś pól godziny, a efekt będzie co najmniej zadowalający. Tak więc prędziutko Wam go podaję.




SKŁADNIKI:

  • 300 g makaronu pełnoziarnistego
  • 1 brokuł
  • 2 szklanki śmietany
  • 3 łyżki masła
  • 1 szklanka startego parmezanu
  • pieprz czarny mielony
  • sól


PRZYGOTOWANIE:


Makaron gotujemy al dente. Brokuł po umyciu dzielimy na różyczki , po czym gotujemy w osolonym wrzątku około 8 minut. Na małym ogniu rozpuszczamy masło, dodajemy do niego stopniowo śmietanę i większą część startego sera. (Pozostawiamy odrobię do posypania wierzchu potrawy).

Podgrzewamy sos , cały czas mieszając, aż będzie miał jednolitą konsystencję. Uwaga! Nie dopuszczamy do wrzenia! Do sosu wrzucamy różyczki brokuła. Solimy, jeśli jest taka potrzeba. Mieszamy sos z makaronem. Posypujemy pozostałym parmezanem i świeżo zmielonym pieprzem.

That's all.

2 komentarze:

Komentarze mające na celu reklamę innych blogów nie będą akceptowane.