piątek, 2 marca 2012

Placki po węgiersku (zbójnicku)

"Co dziś na obiad?" -  pytanie to z pewnością pojawia się w Waszych domach z częstotliwością przypominającą reklamy na Polsacie :D Mój mąż na to pytanie odpowiada równie często - "placki ziemniaczane"... No ale ile można jeść to samo ? Trzeba sobie jakoś urozmaicać życie, prawda ? :)
Fajną alternatywą dla zwykłych placków, są właśnie placki po zbójnicku.

  

SKŁADNIKI:


  • 1 kg ziemniaków
  • 2 cebule
  • 2 jajka
  • 3-4 łyżki mąki
  • 20 dag pieczarek
  • 50 dag mielonego mięsa
  • 3 ząbki czosnku
  • 6 łyżek pikantnego keczupu
  • tymianek
  • mielona papryka-słodka i ostra
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
  • natka pietruszki

PRZYGOTOWANIE:

Pieczarki obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Możemy je skropić sokiem z cytryny, by nie ściemniały. Jedną z cebul również obieramy i siekamy drobno. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy do niego pieczarki i cebulę, doprawiamy tymiankiem, solą , pieprzem i smażymy krótko. Następnie dodajemy mięso. Mieszamy wszystko razem i podsmażamy, aż mięso się lekko zrumieni. Doprawiamy jeszcze solą pieprzem, papryką. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodajemy keczup.

Mieszamy. Przykrywamy patelnię przykrywką i dusimy mięso około kwadransa. Ziemniaki obieramy, ścieramy na drobnej tarce.Odciskamy sok. Dodajemy drugą z cebul, również obraną i drobno posiekaną., a także mąkę i jajka. Doprawiamy solą i pieprzem. Możemy dodać natkę pietruszki-świeżą lub suszoną. Masę mieszamy. Smażymy na patelni placki- na rumiano, z obu stron. Placki przekładamy masą mięsną.

 Jemy na ciepło. 

   

2 komentarze:

  1. Bardzo fajny, pikantny pomysł na obiad. Z chęcią go wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm mniam:) Robiłam kiedyś podobne. Chce trochę zdrowiej jeść, ale raz na jakiś czas czemu nie:)

    OdpowiedzUsuń

Komentarze mające na celu reklamę innych blogów nie będą akceptowane.