A jeszcze ile przede mną...
A skoro mieliśmy małe święto, dziś przepis imprezowy.Nadaje się na "dorosłe" imprezki, ale przyznam, że u nas podbiły serce szczególnie najmłodszych :) Zwykle robimy takie z szynką, tym razem postawiłam na kiełbasę krakowską z Pekpolu - ma ona bowiem wyrazisty smak, który fajnie współgra z pastą jajeczną...
SKŁADNIKI:
- 8 plastrów żółtego sera
- 8 cienkich plastrów kiełbasy krakowskiej suchej
- 2 jajka
- kilka rzodkiewek
- 1 pęczek szczypiorku
- 1 łyżka majonezu
- sól i pieprz do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Jajka gotujemy na twardo. Studzimy. Obieramy z łupinek.Drobniutko siekamy. Szczypior i rzodkiewki myjemy. Szczypior siekamy, rzodkiewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy do pokrojonych jajek.Dodajemy też majonez. Solimy i pieprzymy.Zawijamy w plasterek sera nieco pasty jajecznej. Następnie taką roladkę owijamy w plaster kiełbasy. Spinamy wykałaczką.
Odstawiamy na godzinkę do lodówki. Przed podaniem dekorujemy np. pomidorkami koktajlowymi.
I jeszcze na koniec taki bonusik, hyh
http://mixoflifetestuje.blogspot.com/ podarowałam mi "słodką babeczkę" czyli nagrodę dla Słodkiego Bloga -dziękuję :*
Zasadą jest by wyznaczyć kolejnych zdobywców tej nagrody. Najchętniej
dałabym babeczkę wszystkim, którzy poświęcają swój cenny czas na
prowadzenie blogów, tym którzy dopiero zaczynają i tym, którzy są już na
szczycie.
Przekazuję babeczkę:
http://malinywkuchni.blogspot.com/ za pasję i energię jaką wkłada w gotowanie , oraz za to jak pojętną jest uczennicą :D
http://book-and-cooking.blogspot.com/ za łączenie pasji gotowania z czytaniem :)
http://kulinarnaja.blogspot.com/ bo ja uwielbiam, po prostu :)
http://retro-maria.blogspot.com/ za artystyczną duszę i miłość do zwierząt
http://kaczodajnia.blogspot.com/ za całokształt :)
Dziękuję, bardzo się cieszę, że zasłużyłam na wyróżnienie :)
OdpowiedzUsuńNajlepszego- blogowego! I niekończących się pomysłów na kolejne lata :*
OdpowiedzUsuńDziękuję za wyróżnienie :***** Jakie to wspaniałe uczucie być docenioną :))) Tobie również życzę ocean pomysłów, inspiracji, energii, by Twoja pasja dawała nam ogromną przyjemność z czytania, smakowania i oglądania!
OdpowiedzUsuńoch, ale cudowne roladki. :) muszę kiedyś spróbować. :)
OdpowiedzUsuńCiekawe te roladki.
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo za wyróżnienie :*
OdpowiedzUsuńŚwietne roladki i gratuluję okrągłego roku:) Życzę kolejnych lat z tak ciekawymi i inspirującymi przepisami :)
OdpowiedzUsuńZapraszamy na nasz konkurs z jajem :) Roladki mogłyby spróbować sił. Wielkanoc tuż, tuż.
OdpowiedzUsuń