Miałam ja w kuchni pierś z kurczaka, kilka pomarańczy i ...zero pomysłu na obiad. Jakiś kompletny brak weny twórczej mnie ogarnął, więc w akcie desperacji wpisałam w Google te nieszczęsne piersi, pomarańcze i ... wyskoczył mi przepis z Czarnej Oliwki , który cudnie trafił w moje aktualne potrzeby :D
Oryginalny przepis macie więc tu : KLIK
To naprawdę fajne aromatyczne danie. Ciekawe jest połączenie goryczki rozmarynu ze słodyczą pomarańczy. Ważne jednak aby nie przesadzić z rozmarynem, bo danie może wyjść zbyt gorzkie.
Piersi z kurczaka myjemy, kroimy w kosteczkę, po czym doprawiamy solą i pieprzem. Jedną pomarańczę obieramy, wyciskamy z niej sok. Sok mieszamy z pokrojonym mięsem i odstawiamy do lodówki na przynajmniej godzinkę. Pozostałe dwie pomarańcze filetujemy. Jak się to robi? Dość dobrze widać to na tym filmiku: KLIK .
Na patelni na małym ogniu roztapiamy masło. Piersi z kurczaka odsączamy z soku i obsmażamy na maśle. Dodajemy do mięsa kawałki pomarańczy (razem z sokiem). Dodajemy odrobinę gałki muszkatołowej i troszeczkę roztartego na dłoniach rozmarynu (pamiętajcie by nie przesadzić z ilością rozmarynu!). Dusimy całość pod przykryciem na niewielkim ogniu. Gdy piersi z kurczaka będą już miękkie, dolewamy śmietanę. Dusimy jeszcze około 10-15 minut bez przykrycia mieszając od czasu do czasu.
Oryginalny przepis macie więc tu : KLIK
To naprawdę fajne aromatyczne danie. Ciekawe jest połączenie goryczki rozmarynu ze słodyczą pomarańczy. Ważne jednak aby nie przesadzić z rozmarynem, bo danie może wyjść zbyt gorzkie.
SKŁADNIKI:
- 3 piersi z kurczaka
- 3 pomarańcze
- 100 ml śmietany
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- rozmaryn
- masło
PRZYGOTOWANIE:
Piersi z kurczaka myjemy, kroimy w kosteczkę, po czym doprawiamy solą i pieprzem. Jedną pomarańczę obieramy, wyciskamy z niej sok. Sok mieszamy z pokrojonym mięsem i odstawiamy do lodówki na przynajmniej godzinkę. Pozostałe dwie pomarańcze filetujemy. Jak się to robi? Dość dobrze widać to na tym filmiku: KLIK .
Na patelni na małym ogniu roztapiamy masło. Piersi z kurczaka odsączamy z soku i obsmażamy na maśle. Dodajemy do mięsa kawałki pomarańczy (razem z sokiem). Dodajemy odrobinę gałki muszkatołowej i troszeczkę roztartego na dłoniach rozmarynu (pamiętajcie by nie przesadzić z ilością rozmarynu!). Dusimy całość pod przykryciem na niewielkim ogniu. Gdy piersi z kurczaka będą już miękkie, dolewamy śmietanę. Dusimy jeszcze około 10-15 minut bez przykrycia mieszając od czasu do czasu.
Jestem strasznym niejadkiem ale poczułam wielką chęć na tego kurczaka! mniam ;)
OdpowiedzUsuńNie ukrywam,że bardzo mnie to cieszy :D
UsuńWow..z pomarańczą jeszcze nie robiłam.
OdpowiedzUsuń