środa, 29 lutego 2012

Pizzerinki z mąką żytnią

Jestem pewna, że wiele z Was, podobnie jak ja, ubóstwia pizzę. Odkąd przekonałam się, że przy odrobinie wprawy nie jest ona zabójczo czaso- i pracochłonna - jadamy ją bardzo często. Jednym z moich ulubionych sposobów jej przygotowania są małe pizze, takie "jednoosobowe". Nie dość, że za jednym pieczeniem każdy może sobie dobrać dodatki jakie tylko chce, to jeszcze można takie pizzerki wziąć jako przekąskę do pracy, czy też na piknik.

Z przepisu, który zaprezentuję, wychodzi raczej cienkie ciasto, bardzo przypominające to z pizzerii. Jeśli odpowiednio długo i staranie je wyrobicie, w czasie pieczenia będą się w nim robiły apetyczne "bąble". Farsz to oczywiście kwestia Waszych upodobań i inwencji, ja pokażę ten, który osobiście lubię najbardziej :D




SKŁADNIKI:


  • Ciasto:
  • 150 g mąki żytniej
  • 150 g mąki pszennej
  • 1/8 l letniej wody
  • 3 łyżki oliwy
  • 30 g drożdży

  • Sos:
  • 1 puszka pomidorów
  • pieprz
  • sól
  • jedna cebula
  • 3-4 ząbki czosnku
  • szczypta cukru
  • garść świeżej bazylii

  • Farsz:
  • 30 dag pieczarek
  • 30 dag salami
  • 1 cebula
  • żółty ser
  • 1 papryka
  • kukurydza z puszki
  • lub inne ulubione składniki

PRZYGOTOWANIE:

Składniki na sos miksujemy .Przygotowujemy ciasto na pizzę.Oba rodzaje mąki wsypujemy do miski. W mące robimy zagłębienie, w które wlewamy odrobinę letniej wody, wkruszamy drożdże i mieszamy je z wodą. Pozostawiamy w cieple, aż drożdże zaczną chodzić. 

Wówczas dodajemy oliwę,oraz sól i zagniatamy gładkie ciasto, które nie lepi się do rąk.Odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę. Kiedy ciasto już podrośnie, odrywamy od niego kawałki wielkości jabłka i wałkujemy na krążki. Każdy smarujemy sosem, wykładamy też nasze ulubione składniki. Każda pizzerka może mieć inne :) Pieczemy tak przygotowane pizzerki w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 15 minut. 




5 komentarzy:

Komentarze mające na celu reklamę innych blogów nie będą akceptowane.