Z przepisu, który zaprezentuję, wychodzi raczej cienkie ciasto, bardzo przypominające to z pizzerii. Jeśli odpowiednio długo i staranie je wyrobicie, w czasie pieczenia będą się w nim robiły apetyczne "bąble". Farsz to oczywiście kwestia Waszych upodobań i inwencji, ja pokażę ten, który osobiście lubię najbardziej :D
SKŁADNIKI:
- Ciasto:
- 150 g mąki żytniej
- 150 g mąki pszennej
- 1/8 l letniej wody
- 3 łyżki oliwy
- 30 g drożdży
- Sos:
- 1 puszka pomidorów
- pieprz
- sól
- jedna cebula
- 3-4 ząbki czosnku
- szczypta cukru
- garść świeżej bazylii
- Farsz:
- 30 dag pieczarek
- 30 dag salami
- 1 cebula
- żółty ser
- 1 papryka
- kukurydza z puszki
- lub inne ulubione składniki
PRZYGOTOWANIE:
Składniki na sos miksujemy .Przygotowujemy ciasto na pizzę.Oba rodzaje mąki wsypujemy do miski. W mące robimy zagłębienie, w które wlewamy odrobinę letniej wody, wkruszamy drożdże i mieszamy je z wodą. Pozostawiamy w cieple, aż drożdże zaczną chodzić.
Wówczas dodajemy oliwę,oraz sól i zagniatamy gładkie ciasto, które nie lepi się do rąk.Odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę. Kiedy ciasto już podrośnie, odrywamy od niego kawałki wielkości jabłka i wałkujemy na krążki. Każdy smarujemy sosem, wykładamy też nasze ulubione składniki. Każda pizzerka może mieć inne :) Pieczemy tak przygotowane pizzerki w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 15 minut.
Wówczas dodajemy oliwę,oraz sól i zagniatamy gładkie ciasto, które nie lepi się do rąk.Odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę. Kiedy ciasto już podrośnie, odrywamy od niego kawałki wielkości jabłka i wałkujemy na krążki. Każdy smarujemy sosem, wykładamy też nasze ulubione składniki. Każda pizzerka może mieć inne :) Pieczemy tak przygotowane pizzerki w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 15 minut.
smacnziutko.
OdpowiedzUsuńTen tego w pełni zgadzam się z tytułem :D
OdpowiedzUsuńuwielbiam pizzę z salami - a takie małe idealne są na imprezy z przyjaciółmi:)
OdpowiedzUsuńPychota!!!!!!!
OdpowiedzUsuń