poniedziałek, 7 listopada 2011

Ryż i placki - to połączenie doskonałe......przynajmniej według mojego dziecka. Na kolację najczęściej życzy sobie albo jedno, albo drugie, dlatego też dla odmiany zrobiłam ... placuszki ryżowe. Słodkie, pachnące, kojarzą mi się z daniem typowo dla dzieci. Przyjemna kolacyjka, albo niedzielne śniadanko.Takie do zjadania jeszcze (lub już) w piżamie :)



Wykorzystałam do potrawy mleko kokosowe, ale można je zastąpić każdym innym.

SKŁADNIKI:


  • 100g ryżu
  • 1 i 1/4 szklanki mleka kokosowego
  • 1 i 1/4 szklanki mąki
  • jajko
  • 5 łyżeczek masła
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
 Gotujemy ryż zgodnie z przepisem na opakowaniu. Studzimy go. Mleko oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia mieszamy ze sobą. Dodajemy też sól. Masło roztapiamy.Do masy mleczno-mącznej dodajemy ostudzony ryż oraz jajko. Mieszamy starannie. Na sam koniec dodajemy roztopione i ostudzone masło. Smażymy placuszki na oleju aż się zrumienią.
  
Podajemy z cukrem pudrem lub ulubionym dżemem. Ja niektóre placuszki zrobiłam z dodatkiem kakao - są również bardzo smaczne i ładnie wyglądają na talerzu takie dwubarwne placuszki. 

Placki z ryżem na słodko

    4 komentarze:

    Komentarze mające na celu reklamę innych blogów nie będą akceptowane.