czwartek, 27 października 2011

Świąteczne ciasto cynamonowe - rolada

Jesień. Zimno i ciemno. Nie wiem jak Wy, ale ja chyba jestem uzależniona od słońca i zwyczajnie jestem meteopatką.  Jakoś ciężko znoszę to, że dni są coraz krótsze, że jest zimno, słońca coraz mniej...Co roku jest to samo. Ale...nauczona doświadczeniem umiem już sobie poprawić humor :D

Nie ma nic lepszego na chandrę niż coś aromatycznego i słodkiego :D Tym , którzy potrzebują dawki  przyjemności polecam dziś pyszne cynamonowe ciasto i pachnącą, dobrą herbatę lub kawę :)
Ciasto oczywiście, jak to ze mną bywa, drożdżowe :) O takie :

Drożdżowa rolada z cynamonem



SKŁADNIKI:


  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 1 szklanka letniego mleka
  • 50 gram cukru
  • 20 gram drożdży świeżych
  • 75 gram roztopionego masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko
  • 4 łyżeczki cynamonu
  • 6 łyżek cukru
  • białko do posmarowania ciasta

PRZYGOTOWANIE:

Z pół szklanki mleka, drożdży, odrobiny mąki i łyżeczki cukru przygotowujemy zaczyn.Odstawiamy go , aby drożdże zaczęły chodzić. Wówczas do większej miski wsypujemy mąkę, zaczyn, ostudzone masło,pozostałe mleko,jajko, sól i 50 gram cukru. Wyrabiamy gładkie ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce na co najmniej godzinę. 4 łyżeczki cynamonu i 6 łyżek cukru mieszamy ze sobą starannie. 
Drożdżowa rolada z cynamonem

Kiedy ciasto już dobrze wyrośnie, jeszcze raz je ugniatamy i dzielimy je na dwie części. każdą z nich wałkujemy i posypujemy warstwą cukru z cynamonem. Zostawiamy odrobinę cynamonowego cukru do posypania rolad.Zwijamy rozwałkowane ciasto w rolady. Każdą smarujemy białkiem i posypujemy cynamonowym cukrem. Pieczemy je na wysmarowanej tłuszczem blasze w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 30-40 minut.


Do tego polecam zaszaleć z jakimś pysznym ciepłym  napojem . Ja ostatnio pijam zieloną herbatkę z truskawkami. Booooooooskaaaa....

Po takim seansie smaków i aromatów dobry humor gwarantowany !

2 komentarze:

Komentarze mające na celu reklamę innych blogów nie będą akceptowane.