wtorek, 19 marca 2013

Pulpety z sosem koperkowym

Pulpety, a w zasadzie "pulpeciki" sprawdzają się u nas, gdy nikt nie ma ochoty na moje "cudowanie" w kuchni.  Sosy bywają do nich różne. Smaczne są i z pomidorowym, i ciemnym, i koperkowym... Tym razem padło na koperkowy. Trochę szkoda, że o tej porze koperek jest mało aromatyczny, mało esencjonalny, mało koperkowy. Ale jak się nie ma co się lubi, to się lubi, co się ma.

Pulpeciki z mięsa mielonego z koperkiem

SKŁADNIKI:

  • 500 gram mięsa mielonego,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki bułki tartej,
  • do smaku sol,
  • do smaku pieprz,
  • 1 pęczek koperku (zimą nawet dwa )
  • 2 łyżki śmietany,
  • 0,5 szklanki mleka
  • 3 łyżki mąki
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  •  listek laurowy

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Mięso mielone wkładamy do miski. Dodajemy do niego jajko, bułkę tartą, doprawiamy sola i pieprzem. Dokładnie mieszamy, po czym robimy z niego niewielkie kulki. Chwilkę podsmażamy na gorącym tłuszczu. 

Do garnka nalewamy taką ilość wody, która pomieści pulpeciki. Solimy, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i gotujemy. Do wrzącej wody wkładamy nasze pulpeciki. W szklance mieszamy mleko, śmietanę i mąkę tak aby nie było grudek.Wlewamy mieszaninę do garnka i mieszamy ostrożnie, by nie uszkodzić pulpetów. Gdy sos zrobi się gęsty, wrzucamy koperek, ponownie mieszamy. Gotujemy jeszcze chwilkę i wyłączamy.

UWAGI: Warto zostawić odrobinę koperku do posypania  gotowej potrawy juz na talerzu.
Smacznego! 

Pulpeciki z mięsa mielonego z koperkiem

Pulpeciki z mięsa mielonego z koperkiem

6 komentarzy:

  1. Bardzo nabrałam ochoty na Twoje pulpeciki - na pewno zrobię :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. To prawda, że o tej porze roku koperek jest mało koperkowy. Ja w sezonie mrożę sobie tyle, ile dam radę, i choć to nie to samo co świeży, to i tak (wydaje mi się) jest lepszy od zimowego :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mażą mi się takie. Dokładnie w sosie koperkowym z kaszą i jakąś polską sałatką. Cały czas ostatnio inspiruje się kuchnią orientalną i coraz bardziej brakuje mi nasze polskiej kuchni. W tym tygodniu na pewno będą pulpety!

    OdpowiedzUsuń

Komentarze mające na celu reklamę innych blogów nie będą akceptowane.