piątek, 4 stycznia 2013

Ciastka z twarogiem z cytrynową nutą

Mania pieczenia ciasteczek mnie nie opuszcza. Tym razem padło na ciastka twarogowe, z dodatkiem płatków migdałów. Całkiem niezłe, choć  jak to u mnie zwykle bywa, banalnie proste.

Ciasteczka twarogowe z płatkami migdałów


SKŁADNIKI:


  • 25 dag mąki
  • 25 dag tłustego twarogu
  • 25 dag masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • cukier wanilinowy
  • białko
  • płatki migdałów do dekoracji

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:


Wszystkie składniki (oprócz białka i migdałów) mieszamy ze sobą,  dobrze wyrabiamy rękami. Formujemy kulę i wstawiamy do lodówki na godzinę.

Po upływie tego czasu  wałkujemy ciasto na grubość 1/2 cm. Wycinamy za pomocą foremek ciasteczka. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy rozbełtanym białkiem i posypujemy płatkami migdałów.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 10-15 minut (aż będą złote).
Smacznego!

Ciasteczka twarogowe z płatkami migdałów

2 komentarze:

  1. świetnie wyglądają, mam podobny przepis na ciastka z twarogiem, chętnie zmodyfikuje go o Twój pomysł:D

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy one mialy wyjsc takiego twarde?

    OdpowiedzUsuń

Komentarze mające na celu reklamę innych blogów nie będą akceptowane.