Sznycle z indyka zakupiłam pod wpływem impulsu. Leżały sobie w lodówce takie ładne kawałki mięsa, od razu poporcjowane ( to jest niebywałą zaletą, bo obcowanie z surowym mięsem nie jest dla mnie zbyt dużą przyjemnością - im mniej kontaktu dotykowego, tym lepiej :) ), no i wylądowały w koszyku.
Nie jadłam ich nigdy wcześniej. Zwykle bowiem po prostu sięgam po pierś z kurczaka i tyle.
Sznycle usmażone w cieście są mięciutkie, soczyste - myślę, że posmakują większości dzieci.
W tym czasie przygotowujemy ciasto. W tym celu miksujemy jajka, oliwę i mąkę. |Dodajemy szczyptę soli. Masa powinna wyjść dość gęsta.
Obtaczamy każdy sznycel w cieście (ja pomagałam sobie szczypcami:)) i wrzucamy na rozgrzany olej. Smażymy mięso na średnim ogniu , przewracając je oczywiście, około 20 minut.
Ja sznycle podałam z kaszą jaglaną z warzywami, na którą przepis znajdziecie TU
Nie jadłam ich nigdy wcześniej. Zwykle bowiem po prostu sięgam po pierś z kurczaka i tyle.
Sznycle usmażone w cieście są mięciutkie, soczyste - myślę, że posmakują większości dzieci.
SKŁADNIKI:
- 4 sznycle z indyka, lub filet, który sami sobie pokroicie na zgrabne sznycelki :)
- 2 jajka,
- 2 łyżki oliwy,
- 1 szklanka mąki,
- czosnek (ja dodałam suszonego)
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Mięso rozbijamy tłuczkiem, niezbyt mocno. Oprószamy je z obu stron solą , pieprzem oraz czosnkiem i odstawiamy na kilkanaście minut do lodówki.W tym czasie przygotowujemy ciasto. W tym celu miksujemy jajka, oliwę i mąkę. |Dodajemy szczyptę soli. Masa powinna wyjść dość gęsta.
Obtaczamy każdy sznycel w cieście (ja pomagałam sobie szczypcami:)) i wrzucamy na rozgrzany olej. Smażymy mięso na średnim ogniu , przewracając je oczywiście, około 20 minut.
Ja sznycle podałam z kaszą jaglaną z warzywami, na którą przepis znajdziecie TU
Rewelacyjne sznycle,(ja kupuję już pokrojone w Lidlu)z kaszą na pewno rewelacyjnie smakuje.
OdpowiedzUsuńMoje ciasto niestety wyszło za gęste mimo trzymania się przepisu zwiększenie ilości oleju też nic nie dało :(
OdpowiedzUsuńciasto wg. przepisu wyszło zdecydowanie zbyt gęste. uratowałem je przez dodanie trzeciego jajka i niewielkiej ilości mleka. poza tym wszystko good
OdpowiedzUsuńTo ciasto to jeden wielki gniot UWAGA!!!!!
OdpowiedzUsuńZa dużo mąki
OdpowiedzUsuńLepki glut z tego ciasta:(
OdpowiedzUsuń