poniedziałek, 10 grudnia 2012

Sznycle z indyka smażone w cieście

Sznycle z indyka zakupiłam pod wpływem impulsu. Leżały sobie w lodówce takie ładne kawałki mięsa, od razu poporcjowane ( to jest niebywałą zaletą, bo obcowanie z surowym mięsem nie jest dla mnie zbyt dużą przyjemnością - im mniej kontaktu dotykowego, tym lepiej :) ), no i wylądowały w koszyku.

Nie jadłam ich nigdy wcześniej. Zwykle bowiem po prostu sięgam po pierś z kurczaka i tyle.
Sznycle usmażone w cieście są mięciutkie, soczyste - myślę, że posmakują większości dzieci.

Filet z indyka w cieście naleśnikowym



SKŁADNIKI:

  • 4 sznycle z indyka, lub filet, który sami sobie pokroicie na zgrabne sznycelki :)
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 1 szklanka mąki,
  • czosnek (ja dodałam suszonego)
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Mięso rozbijamy tłuczkiem, niezbyt mocno. Oprószamy je z obu stron solą , pieprzem oraz czosnkiem i odstawiamy na kilkanaście minut do lodówki.

W tym czasie przygotowujemy ciasto. W tym celu miksujemy jajka, oliwę i mąkę. |Dodajemy szczyptę soli. Masa powinna wyjść dość gęsta.


Obtaczamy każdy sznycel w cieście (ja pomagałam sobie szczypcami:)) i wrzucamy na rozgrzany olej. Smażymy  mięso  na średnim ogniu , przewracając je oczywiście, około 20 minut.

Ja sznycle podałam z kaszą jaglaną z warzywami, na którą przepis znajdziecie TU

Filet z indyka w cieście naleśnikowym

     



3 komentarze:

  1. Rewelacyjne sznycle,(ja kupuję już pokrojone w Lidlu)z kaszą na pewno rewelacyjnie smakuje.

    OdpowiedzUsuń
  2. Moje ciasto niestety wyszło za gęste mimo trzymania się przepisu zwiększenie ilości oleju też nic nie dało :(

    OdpowiedzUsuń
  3. ciasto wg. przepisu wyszło zdecydowanie zbyt gęste. uratowałem je przez dodanie trzeciego jajka i niewielkiej ilości mleka. poza tym wszystko good

    OdpowiedzUsuń

Komentarze mające na celu reklamę innych blogów nie będą akceptowane.