Przejadły mi się chwilowo ziemniaki i ryż jako dodatki do obiadu. Nastała faza kasz.
Kasza jaglana ma mnóstwo różnych właściwości zdrowotnych. Między innymi świetnie wpływa na drogi oddechowe, usuwając np. różnego rodzaju śluzy z organizmu - np. podczas kataru, czy kaszlu. Podziwiam więc mój organizm za to, że sam podsunął mi lekarstwo na przeziębienie, robiąc mi apetyt na tę kaszę właśnie :) Ale że niezbyt przepadam za słodkimi daniami, kaszę przygotowałam nieco nietypowo, bo na słono. Okazało się, że to naprawdę przepyszny i zdrowy zamiennik dla oklepanych ziemniaków.
Do garnka wrzucamy marchew, dodajemy łyżkę masła i trochę pieprzu. Chwilkę podgotowujemy, po czym wrzucamy groszek. Jeśli groszek jest świeży, niemal natychmiast wsypujemy kaszę ( jeśli mrożony - czekamy z dodaniem kaszy do momentu, aż woda ponownie zawrze).
Przykrywamy garnek pokrywką i gotujemy około 10 minut (kasza powinna wchłonąć wodę)t. Po upływie tego czasu zdejmujemy garnek z ognia, zawijamy na kwadrans w kocyk, aby kasza "doszła".
Smacznego!
Kasza jaglana ma mnóstwo różnych właściwości zdrowotnych. Między innymi świetnie wpływa na drogi oddechowe, usuwając np. różnego rodzaju śluzy z organizmu - np. podczas kataru, czy kaszlu. Podziwiam więc mój organizm za to, że sam podsunął mi lekarstwo na przeziębienie, robiąc mi apetyt na tę kaszę właśnie :) Ale że niezbyt przepadam za słodkimi daniami, kaszę przygotowałam nieco nietypowo, bo na słono. Okazało się, że to naprawdę przepyszny i zdrowy zamiennik dla oklepanych ziemniaków.
SKŁADNIKI:
- 1 szklanka zielonego groszku ( świeżego lub mrożonego)
- 1 spora marchewka
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 1 łyżka masła
- sól i pieprz do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Kaszę jaglaną przelewamy gorącą,a następnie zimną wodą, aby nie była gorzka. Odcedzamy. W garnku zagotowujemy około dwóch szklanek wody. Solimy ją. Marchew obieramy i kroimy w kostkę lub trzemy na tarce o grubych oczkach.Do garnka wrzucamy marchew, dodajemy łyżkę masła i trochę pieprzu. Chwilkę podgotowujemy, po czym wrzucamy groszek. Jeśli groszek jest świeży, niemal natychmiast wsypujemy kaszę ( jeśli mrożony - czekamy z dodaniem kaszy do momentu, aż woda ponownie zawrze).
Przykrywamy garnek pokrywką i gotujemy około 10 minut (kasza powinna wchłonąć wodę)t. Po upływie tego czasu zdejmujemy garnek z ognia, zawijamy na kwadrans w kocyk, aby kasza "doszła".
Smacznego!
O, bardzo smakowity i zdrowy obiad :) Dopóki nie spróbowałam kaszy jaglanej na słodko, ta wersja była moją ulubioną.
OdpowiedzUsuńZnalazlam te kasze w polskim sklepie w piatek. Nigdy jej jeszcze nie jadlam,wiec Twoj przepis - jak znalazl, dzieki ;-)
OdpowiedzUsuńKasze jaglaną bardzo lubie więc przepis jak znalazł :)
OdpowiedzUsuńA u mnie dziś kasza jaglana na słodko:) Chociaż nie powiem, na wytrawnie tez lubię :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń