poniedziałek, 10 grudnia 2012

Przejadły mi się chwilowo ziemniaki i ryż jako dodatki do obiadu.  Nastała faza kasz.

Kasza jaglana ma mnóstwo różnych właściwości zdrowotnych. Między innymi  świetnie wpływa na drogi oddechowe, usuwając np. różnego rodzaju śluzy z organizmu - np. podczas kataru, czy kaszlu. Podziwiam więc mój organizm za to, że sam podsunął mi lekarstwo na przeziębienie, robiąc mi apetyt na tę kaszę właśnie :) Ale że niezbyt przepadam za słodkimi daniami, kaszę przygotowałam nieco nietypowo, bo na słono. Okazało się, że to naprawdę przepyszny i zdrowy zamiennik dla oklepanych ziemniaków.




SKŁADNIKI:

  • 1 szklanka zielonego groszku ( świeżego lub mrożonego)
  • 1 spora marchewka
  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 1 łyżka masła
  • sól i pieprz do smaku

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Kaszę jaglaną przelewamy gorącą,a następnie zimną wodą,  aby nie była gorzka. Odcedzamy. W garnku zagotowujemy około dwóch szklanek wody. Solimy ją. Marchew obieramy i kroimy w kostkę lub trzemy na tarce o grubych oczkach. 


 Do garnka wrzucamy marchew, dodajemy łyżkę masła i trochę pieprzu. Chwilkę podgotowujemy, po czym wrzucamy groszek. Jeśli groszek jest świeży, niemal natychmiast wsypujemy kaszę ( jeśli mrożony - czekamy z dodaniem kaszy do momentu, aż woda ponownie zawrze).

Przykrywamy garnek pokrywką i gotujemy około 10 minut (kasza powinna wchłonąć wodę)t. Po upływie tego czasu zdejmujemy garnek z ognia, zawijamy na kwadrans w kocyk, aby kasza "doszła".

Smacznego!

4 komentarze:

  1. O, bardzo smakowity i zdrowy obiad :) Dopóki nie spróbowałam kaszy jaglanej na słodko, ta wersja była moją ulubioną.

    OdpowiedzUsuń
  2. Znalazlam te kasze w polskim sklepie w piatek. Nigdy jej jeszcze nie jadlam,wiec Twoj przepis - jak znalazl, dzieki ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kasze jaglaną bardzo lubie więc przepis jak znalazł :)

    OdpowiedzUsuń
  4. A u mnie dziś kasza jaglana na słodko:) Chociaż nie powiem, na wytrawnie tez lubię :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Komentarze mające na celu reklamę innych blogów nie będą akceptowane.