poniedziałek, 24 września 2012

Jajecznica z kabanosem na grzankach

Obiecywałam  Wam niegdyś, iż na blogu pojawi się więcej postów "śniadaniowych".  I oto kolejny właśnie.

grzanki z serem i jajecznicą z kabanosami



Przyznaję bez bicia,  że kabanosy, których użyłam, otrzymałam dzięki uprzejmości firmy Pekpol. Użyłam Kabanosów Dębowych, którym to w 2011 roku nagrodę przyznał Instytut Biotechnologii i Przemysłu Rolno-Spożywczego podczas XXXVI edycji konkursu "Produkty najwyższej jakości w przemyśle mięsnym" JESIEŃ 2011.
Wiadomo, że za nagrodami wcale nie musi iść w parze jakość. Tu, moim zdaniem idzie - kabanosy są pyszne - doprze doprawione, pachnące, odpowiednio tłuste i odpowiednio suche. No i 100 gram kabanosów wyprodukowano ze 174 g mięsa. Toż to rozpusta! :D


Jedno mam tylko zastrzeżenie - wędlina konserwowana jest azotynem sodu, którego lepiej nie spożywać w nadmiarze. W zasadzie nie powinnam się tego ,czepiać, zważywszy na tonaż parówek, jaki\ spożywamy w naszym domu. No, ale może to dla kogoś z Was istotna informacja.
Ale wracajmy do grzanek :)

SKŁADNIKI:

  • 4 jajka
  • kilka kromek chleba lub bagietki
  • 50 g kabanosów
  • 1 cebula
  • masło
  • żółty ser
  • sól i pieprz do smaku
  • szczypiorek do dekoracji

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Jeżeli macie bagietkę, wystarczy pokroić ją na kromeczki. Ja  użyłam białego chleba, z którego wycięłam za pomocą foremek do ciastek jajowate kształty. To tak, żeby się dziecku takie małe kromeczki podobały :)
pieczywo smarujemy masłem, kładziemy na wierzch plasterek sera. zapiekamy w piekarniku.

Jajka myjemy i wbijamy do miseczki. doprawiamy solą i pieprzem. Kabanosy kroimy na plasterki, cebulę kroimy w kostkę. Wędlinę i cebulę podsmażamy na patelni. Gdy cebulka jest już szklista, na patelnię wlewamy jajka. Smażymy na niewielkim ogniu, aż jajka się zetną, ale nie będą suche. Wyjmujemy grzanki z piekarnika, układamy na talerzu. Układamy jajecznicę na grzankach, dekorujemy posiekanym szczypiorkiem.

Podajemy natychmiast.

grzanki z serem żółym i jajecznicą z kabanosami

8 komentarzy:

  1. taka jajecznica to cudowna propozycja na sniadanie. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale bym wsunął takie śniadanko :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszna musiała być ;) Zapraszam na konkurs, do wygrania najnowsza książka Pani Marty Obuch : http://book-and-cooking.blogspot.com/2012/09/zabojczy-placek-dla-niewiernego.html

    OdpowiedzUsuń
  4. takie śniadanko to ja bym z chęcią zjadła

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię jajecznicę z kabanosem, moje dzieci wręcz uwielbiają:) Twoja Ślicznie wygląda

    OdpowiedzUsuń
  6. brzmi pysznie :) przy najbliższej okazji ją zrobię! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zrobilam z polskimi snakami i dobre wyszlo ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a ktore dodalas? smakowe czy klasyczne? bo mi wydaje sie ze lepsze beda klasyczne ale naj powiniem byc boczek ten z bez :)

      Usuń

Komentarze mające na celu reklamę innych blogów nie będą akceptowane.