piątek, 10 sierpnia 2012

Zanim podniosą się  krytyczne głosy, że znowu poszłam na łatwiznę, śpieszę Was poinformować, że pomysł by zamarynować cukinię w gotowym, z torebki, sosie sałatkowym, powstał z tej prostej przyczyny, że pozbawiona swojego "przyprawowego" zaplecza posiłkowałam się tym, co znalazłam w Maminej kuchni.

Lecz przyznam Wam, że ten sposób marynowania cukinii przed grillowaniem bardzo mi przypadł do gustu. Nawet osoby bez talentu do manewrowania smakami i zapachami przypraw sobie z nim poradzą, efekt jest w pełni zadowalający, a  pracy nie kosztuje prawie wcale.  Co ma swoje znaczenie, gdy cukinia ma być tylko dodatkiem do pozostałych grillowanych potraw, a czas Was goni.

Oczywiście, że polecam też eksperymentowanie z własnoręcznie przygotowanymi marynatami. Jeśli macie takowe, sprawdzone, będzie mi bardzo miło jeśli się nimi podzielicie, choćby linkując do Waszych blogów w komentarzach :D

SKŁADNIKI:

  • 1 średniej wielkości młoda cukinia
  • 1 torebka ulubionego sosu sałatkowego - ja użyłam sosu Swojskie Zioła -
  • 3 łyżki wody
  • 3 łyżki oliwy

Prosty przepis na cukinię z grilla marynowaną w sosie sałatkowym

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Cukinię myjemy starannie. Kroimy ją w równe plasterki, tak do 1 cm grubości. Przygotowujemy sos - mieszamy do z wodą i oliwą, mieszamy starannie. Każdy plasterek cukinii obtaczamy w sosie. Możemy też cukinię wraz z sosem umieścić w foliowym worku, np. takim do pieczenia, zamknąć go, dokładnie wymieszać cukinię z sosem i odstawić na kilka godzin do lodówki. Ja przygotowałam tak cukinię rano, a wieczorem była już gotowa do grillowania.
Smażymy cukinię na średnio rozgrzanym grillu po 3-4 minuty z każdej strony. Musimy uważać jedynie, by grill nie rozpalił się zbyt dużym płomieniem, kiedy oliwa zacznie kapać, bo przypiecze się zbyt mocno, co, jak zobaczycie na zdjęciu, przytrafiło się mi, osobie kompletnie niewprawionej w grillowaniu :D

Smacznego!

Prosty przepis na cukinię z grilla marynowaną w sosie sałatkowym

9 komentarzy:

  1. Ja bym pokroił cukinię w cienkie plastry, polał tym sobie i nie bawił się w brudzenie grilla ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja w zasadzie mogłabym jeść cukinię na surowo bez polewania czymkolwiek :D
      Ale miała być cukinia z grilla :D

      Usuń
  2. Super pomysł! W życiu bym nie wpadła na to, by w sosie sałatkowym cokolwiek zamarynować! A cukinia na surowo jak dla mnie bee, więc bez wahania ten grill bym pobdrudziła :P

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam cukinię, z przepisu Okrasy na schab znalazłam fajny sposób na marynatę, wycisnąć 3 ząbki czosnku, dodać oliwę i tymianek, pokrojoną cukinię namoczyć w marynacie, na chwilkę odstawić, lekko posolić i na grill, pyyycha:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale fajny przepis! nic tylko teraz sąsiadom cukinie zawiać muszę :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak zobaczyłam miniaturkę zdjęcia, to od razu zwróciłam uwagę na to,że jeden plaster cukinii ma twarz! :D wyglądają bardzo ładnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cholerka, miałam też "twarzową" cebulę ostatnio i zapomniałam zdjęcie dodać! Cebula się uśmiechała :)

      Usuń

Komentarze mające na celu reklamę innych blogów nie będą akceptowane.