piątek, 13 lipca 2012

Ta zapiekanka podobna jest nieco do babki ziemniaczanej. Tyle, że ziemniaków w niej nie uświadczycie :)  Bazą w niej jest cukinia i przyznam, że jest to kolejna rola, w jakiej cukinia się świetnie sprawdza :) Zapiekanka jest dość sycąca, nadaje się więc również na tzw. "duży głód" :D

Babka z cukinii z wędzoną kiełbasą



SKŁADNIKI:

  • 1/2 kg cukinii (najlepiej młodej)
  • 1 duża cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 15 dag żółtego sera
  • 15 dag wędzonej kiełbasy
  • 4 jajka
  • 20 dag mąki krupczatki
  • 150 ml oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sól
  • pieprz
  • suszony majeranek
  • tłuszcz i bułka tarta do smarowania formy

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Cukinie myjemy. Jeśli nie są to cukinie młode, obieramy je i wydrążamy nasiona. Młode możemy razem ze skórką zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Solimy. Odstawiamy na 10 min by puściła  sok. Wówczas sok odciskamy (możemy też cukinię odsączyć na sicie).

Obieramy i siekamy cebulę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Ser ścieramy na tarce, zaś kiełbasę kroimy w drobniutką kostkę. Wszystkie te składniki dodajemy do cukinii. Mieszamy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do reszty składników. Dodajemy również olej i żółtka. Doprawiamy, mieszamy dokładnie. Białka ubijamy na sztywno, po czym delikatnie mieszamy z cukiniową masą.

Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem i obsypujemy tartą bułką. Wykładamy masę warzywną. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni około 30 min.


Babka z cukinii z wędzoną kiełbasą


5 komentarzy:

Komentarze mające na celu reklamę innych blogów nie będą akceptowane.