poniedziałek, 2 lipca 2012

Koktajl poziomkowy deser na upały

Ufff, ta tropikalna pogoda nie wpływa na mnie zbyt mobilizująco. Wilgotność powietrza i wysoka temperatura powodują, że ograniczam moją działalność w kuchni do minimum. W takie dni doceniam przepisy na proste, lekkie dania, przy których nie  potrzebna jest obróbka termiczna. Stąd dziś właśnie u mnie banalny koktajl z niebanalnych owoców - poziomek.

Uwielbiam poziomki. Kojarzą mi się ze szczeniackimi latami, okraszonymi wolnością, słońcem i odurzającym zapachem lata. A lato zaczynało się zwykle właśnie wraz z pierwszym koktajlem z poziomek...

 


  SKŁADNIKI:

  • 1 szklanka kefiru,
  • pół szklanki śmietany 12-proc.,
  • 20 dag poziomek
  • łyżka cukru pudru

PRZYGOTOWANIE:


Poziomki przebieramy i myjemy. Odsączamy na sicie. Wrzucamy je do blendera. Dodajemy też schłodzony kefir oraz śmietanę i cukier puder. Miksujemy na jednolitą masę, tak aby się spienił, gdyż taki puszysty jest najsmaczniejszy. Podajemy np. w wysokich szklankach, oczywiście zimne, najlepiej od razu po przygotowaniu.

3 komentarze:

Komentarze mające na celu reklamę innych blogów nie będą akceptowane.