Ci, którzy odpowiedzieli na mój apel o głosy w konkursie z papierem Saga, już przepis na karmelizowane gruszki znają. Myślę, że czas i pora podzielić się nim z całą resztą :)
SKŁADNIKI:
PRZYGOTOWANIE:
Gruszki myjemy dokładnie i wycieramy. Wanilię przekrawamy na pół w poprzek i na pół wzdłuż. Cytrynę szorujemy w wodzie
przy pomocy szczoteczki. Również wycieramy.
Z papieru do pieczenia SAGA wycinamy 4 kwadraty o wielkości 30 cm X 30
cm.
Cytrynę kroimy na plastry. Na każdym kawałku papieru, w centralnym
miejscu kładziemy plasterek cytryny. Na plastrze cytryny ustawiamy
gruszkę - pionowo. Wokół każdej gruszki sypiemy dookoła po łyżce cukru.
Kładziemy też po dwa kawałki laski wanilii.
Zbieramy papier ku górze, tak by utworzyła się swego rodzaju sakiewka, którą przymocowujemy do ogonka gruszki za pomocą bawełnianej nitki.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni - około 50-60 minut. Po upieczeniu czekamy około 5 minut, następnie rozchylamy papier i polewamy gruszki wytworzonym podczas pieczenia karmelem. Możemy podać z bitą śmietaną lub lodami.
Zbieramy papier ku górze, tak by utworzyła się swego rodzaju sakiewka, którą przymocowujemy do ogonka gruszki za pomocą bawełnianej nitki.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni - około 50-60 minut. Po upieczeniu czekamy około 5 minut, następnie rozchylamy papier i polewamy gruszki wytworzonym podczas pieczenia karmelem. Możemy podać z bitą śmietaną lub lodami.
Karmelizowane gruszki waniliowo-cytrynowe i garść informacji