SKŁADNIKI:
- 45 dag mielonego mięsa
- 6 liści kapusty pekińskiej lub włoskiej
- 6 parówek
- jajko
- czerstwa bułka
- 1/2 szklanki mleka
- cebula
- czosnek
- sól i pieprz do smaku
- tłuszcz do smażenia
- 6 kawałków folii spożywczej
PRZYGOTOWANIE:
Liście kapusty myjemy , po czym wrzucamy je na kilka chwil do wrzątku, aby się sparzyły. Odsączamy je.
Czerstwą bułkę moczymy w mleku
, odciskamy. Łączymy ją z mięsem mielonym oraz drobniuteńko posiekaną
cebulą, doprawiamy solą, pieprzem oraz czosnkiem. Mieszamy starannie.
Mięso dzielimy na 6 części. Każdą z nich układamy na kawałku folii,
formujemy placki. Na każdym placku kładziemy zieloną część liścia
kapusty, na to zaś parówkę.
Za pomocą folii zwijamy mięso, tak aby utworzyły się roladki. Staramy się by mięso pokryło całą parówkę, jednak jeśli się nam nie uda - potrawa straci tylko odrobinę na efekcie wizualnym. Smażymy roladki z każdej strony na rozgrzanym oleju, aż nabiorą rumianego koloru.
Podajemy pokrojone w grube plastry.
Za pomocą folii zwijamy mięso, tak aby utworzyły się roladki. Staramy się by mięso pokryło całą parówkę, jednak jeśli się nam nie uda - potrawa straci tylko odrobinę na efekcie wizualnym. Smażymy roladki z każdej strony na rozgrzanym oleju, aż nabiorą rumianego koloru.
Podajemy pokrojone w grube plastry.
ale genialny pomysł!
OdpowiedzUsuństrasznie mi się podoba ;]
genialne!:) wielkie brawa:) na pewno to zrobię
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł i ta kapustka ma taki piękny kolor.
OdpowiedzUsuńfajny pomysł)coś innego i ładnie wygląda w środku
OdpowiedzUsuń