wtorek, 26 czerwca 2012

Tak, tak, znowu przepis na parówki. Ale znowu w nieco udziwnionym wydaniu. Może się Wam spodoba. Więc już bez zbędnych wstępów zapraszam Was na parówkowe roladki z mięsa mielonego.

Mięso mielone faszerowane parówkami i kapustą pekińską



SKŁADNIKI:


  • 45 dag mielonego mięsa
  • 6 liści kapusty pekińskiej lub włoskiej
  • 6 parówek
  • jajko
  • czerstwa bułka
  • 1/2 szklanki mleka
  • cebula
  • czosnek
  • sól i pieprz do smaku
  • tłuszcz do smażenia
  • 6 kawałków folii spożywczej 

PRZYGOTOWANIE:

 
Liście kapusty myjemy , po czym wrzucamy je na kilka chwil do wrzątku, aby się sparzyły. Odsączamy je. Czerstwą bułkę moczymy w mleku , odciskamy. Łączymy ją z mięsem mielonym oraz drobniuteńko posiekaną cebulą, doprawiamy solą, pieprzem oraz czosnkiem. Mieszamy starannie. Mięso dzielimy na 6 części. Każdą z nich układamy na kawałku folii, formujemy placki. Na każdym placku kładziemy zieloną część liścia kapusty, na to zaś parówkę.

Mięśo mielone faszerowane parówką i kapustą pekińską

Za pomocą folii zwijamy mięso, tak aby utworzyły się roladki. Staramy się by mięso pokryło całą parówkę, jednak jeśli się nam nie uda - potrawa straci tylko odrobinę na efekcie wizualnym. Smażymy roladki z każdej strony na rozgrzanym oleju, aż nabiorą rumianego koloru.


 Podajemy pokrojone w grube plastry.
Mięso mielone fszerowane parówką i kapustą pekińską



Mięso mielone faszerowane próką i kapustą pekińską

4 komentarze:

  1. ale genialny pomysł!
    strasznie mi się podoba ;]

    OdpowiedzUsuń
  2. genialne!:) wielkie brawa:) na pewno to zrobię

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajny pomysł i ta kapustka ma taki piękny kolor.

    OdpowiedzUsuń
  4. fajny pomysł)coś innego i ładnie wygląda w środku

    OdpowiedzUsuń

Komentarze mające na celu reklamę innych blogów nie będą akceptowane.