piątek, 18 maja 2012

Pałki z kurczaka duszone z cukinią

Kolejny przepis z serii  "1001 sposobów na drób" :D I zapewniam, że nie ostatni :D
Trzeba przyznać, że sporo jadamy drobiu, oj sporo :) Tym razem za towarzystwo dla naszego kurczaka posłużyła cukinia.



SKŁADNIKI:

  • 1/2 kg podudzi z kurczaka
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 młode, nieduże cukinie
  • 2 cebule
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • odrobina sosu chilli
  • 3 suszone grzybki
  • papryka ostra
  • papryka słodka
  • sól

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Pałki z kurczaka nacieramy solą, czosnkiem oraz przyprawami - najlepiej dzień wcześniej, lub chociaż parę godzin przed smażeniem. Mamy wtedy pewność,że kurczak "przejdzie" przyprawami i będzie smaczny oraz aromatyczny :)

Następnie podsmażamy mięso na patelni, tak aby skórka się ładnie zarumieniła. Cebule kroimy w kostkę i również podsmażamy.

Przekładamy kurczaka i cebulę do garnka, wlewamy nieco wody, a także dodajemy suszone grzybki, troszkę sosu chilli i dusimy pod przykryciem na niewielkim ogniu. Gdy mięso będzie już na wpół miękkie, myjemy cukinię, kroimy ją w kostkę i dodajemy do mięsa. Dodajemy również koncentrat pomidorowy. Dusimy aż do miękkości mięsa i cukinii.

Podajemy z pieczywem lub ziemniakami.


5 komentarzy:

  1. Coś pięknego i na pewno smacznego - muszę zrobić - z cukinią jeszcze nie robiłam - pozdrawiam :))

    OdpowiedzUsuń
  2. ....a do tego moje ukochane rzodkiewkowe serduszka :) mniam ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W końcu jesteś matką chrzestną mojej miłości do rzodkiewkowych listeczków :)

      Usuń
  3. No i mam pomysł na sobotę :D Uwielbiam pałki w każdej postaci, ale tak jeszcze nie widziałam i (naturalnie) nie kosztowałam

    OdpowiedzUsuń

Komentarze mające na celu reklamę innych blogów nie będą akceptowane.