niedziela, 20 maja 2012

Cebularze idealne na majówkę

Znowu zrobiło się ciepło. Grill i pikniki wracają do łask - przynajmniej u nas :)  Stąd dziś przepis na cebularze. Bo to idealna przekąska na wyprawy do lasu, czy na rower. Poręczna, dosyć sycąca, łatwo ja zapakować do plecaka. 

Drożdżowe cebularze z makiem



SKŁADNIKI:

  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 łyżka margaryny
  • 3 jajka
  • 8-10  cebul
  • 2  łyżki oleju
  • 25g drożdży
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz
  • mak do posypania

Drożdżowe cebularze z makiem


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

 Cebulę obieramy i  kroimy w piórka. Dusimy ją na patelni, na oleju. Doprawiamy gałką muszkatołową , solą oraz pieprzem. Margarynę roztapiamy. Drożdże rozpuszczamy w małej ilości letniego mleka, po czym mieszamy je z mąką, margaryną, 2 żółtkami, szczyptą soli oraz pozostałym mlekiem.Wyrabiamy starannie, po czym odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto wałkujemy i wycinamy z niego kółka o średnicy około 15 cm. Ja do tego celu użyłam plastikowej miseczki z dość ostrymi krawędziami .Oczywiście możecie  kółka formować "ręcznie", bez wałkowania.  Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy jeszcze na chwilę by wyrosły.

Smarujemy je rozbełtanym białkiem jajka i kładziemy na nie cebulę. Posypujemy cebularze odrobiną maku. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni-około pół godziny.
Cebularze są pyszne zarówno na ciepło, jak i po ostygnięciu.
Smacznego!

Drożdżowe cebularze z makiem

26 komentarzy:

  1. kusząca propozycja ciepłej kolacji ;d

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię takie cebularzyki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy nie jadłam, a chodzą za mną już od jakiegoś czasu. Wyglądają świetnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to polecam :D
      Koniecznie do kolejki :D

      Usuń
  4. Bardzo lubię cebularze :))

    OdpowiedzUsuń
  5. robiłam takie, bardzo smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ojej, zapomnieliśmy o takim cudeńku jak cebularz! Dziękujemy za odswieżenie pamięci, bo to rewelacyjne żarełko! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Luubię bardzo ;) Piekę dość często i znikają zawsze w mgnieniu oka!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie tak jest :) Takie tam zwykłe cebularze, a rach ciach i nie ma :)

      Usuń
  8. Już wiem co zrobię w tygodniu do pracy zamiast kanapek :) Ile (na oko) wychodzi placków z podanych składników? Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 8
      akurat na dwa wsady do piekarnika :)

      smacznego!

      Usuń
  9. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  10. świetne :)muszę spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  11. Aaaa super pomysł! Mam już danie na wieczorne kinowanie :D Dzięki!

    OdpowiedzUsuń
  12. A jeżeli chodzi o cebulę, to nigdy nie zapomnę Twojej jajecznicy w akademiku, gdzie było więcej cebuli niż jajek :D Kocham te wspomnienia :*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hehe, bo ja uwielbiam smażoną cebulę :)Z resztą nie tylko smażoną. A ja z akademika wspominam słoninkę :)

      Usuń
  13. Od dłuższego czasu mam ochotę zrobić cebularze... A te zdjęcia tak zachęcają, że chcę je zrobić już teraz, w tej chwili:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ej, dobre są:D Testowane na koleżankach i kolegach. Próbuj koniecznie!

      Usuń
  14. jest jakis blad w tym przepisie w skladnikach sabtrzy jajka a w sposobie wykonania juz tylko 2 zoltka wiadomo bialko do posmarowania do czego 3 jajo

    OdpowiedzUsuń
  15. Czy jeśli zrobie dzień wcześniej np w piątek na sobote i niedzielę to w niedziele będą jeszcze zdjadliwe :P ?? pozdrawiam ! M.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. będzie :)
      o ile nie będzie stało w słońcu (cebula psuje się szybciutko)
      no i okryłabym - co by ciasto nie schło- albo folią alu, albo papierem.

      Usuń

Komentarze mające na celu reklamę innych blogów nie będą akceptowane.