O niechęci mojego szanownego męża do mięsa pisałam już wielokrotnie. I do miłości do mielonego mięsa tez chyba :) Ten, kto już o tym czytał, nie będzie więc zdziwiony, że szaszłyki jakie goszczą na naszym grillu są zrobione z warzyw i ...pulpetów.
Pulpeciki przygotowuję wcześniej, w zasadzie tylko lepię te mięsne kulki i obsmażam z wierzchu na sporym ogniu, tak aby białko się z wierzchu ścięło, a pulpeciki "trzymały się kupy". Dopiekają się dopiero na ruszcie, w towarzystwie warzyw, nadziane na patyczki.
Najpierw przygotowujemy pulpeciki. Do mięsa mielonego dodajemy jajko, przyprawy i tyle bułki tartej aby dało się lepić z mięsa kotleciki. Lepimy takie wielkości orzecha włoskiego i smażymy krótko na mocno rozgrzanym tłuszczu.
Warzywa kroimy-papryki w dużą kostkę, cebulę w ćwiartki, cukinię w grube plastry. Pieczarki wystarczy obrać, super wyglądają w szaszłykach w całości.
Nadziewamy warzywa i pulpeciki na patyczki od szaszłyków, w dowolnej kolejności :) Posypujemy je dowolna gotową mieszanką do szaszłyków lub takimi przyprawami jakie lubicie. Pieczemy na grillu.
Jeśli lubicie warzywa lekko surowawe, twarde, to polecam piec szaszłyki bezpośrednio na ruszcie. Jeśli wolicie takie dobrze przepieczone, mięciutkie, takie trochę ugotowane - zawińcie każdy z szaszłyków w kawałek folii aluminiowej i w tej formie poddajcie je obróbce termicznej :)
Smacznego!
Pulpeciki przygotowuję wcześniej, w zasadzie tylko lepię te mięsne kulki i obsmażam z wierzchu na sporym ogniu, tak aby białko się z wierzchu ścięło, a pulpeciki "trzymały się kupy". Dopiekają się dopiero na ruszcie, w towarzystwie warzyw, nadziane na patyczki.
SKŁADNIKI:
- 500 g mięsa mielonego - drobiowego lub wieprzowego
- kilka łyżek bułki tartej
- jajko
- przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, majeranek - wg Waszych upodobań
- tłuszcz do smażenia
- papryka czerwona
- papryka żółta
- 1-2 małe cukinie
- spora cebula
- kilkanaście niedużych pieczarek
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Najpierw przygotowujemy pulpeciki. Do mięsa mielonego dodajemy jajko, przyprawy i tyle bułki tartej aby dało się lepić z mięsa kotleciki. Lepimy takie wielkości orzecha włoskiego i smażymy krótko na mocno rozgrzanym tłuszczu.
Warzywa kroimy-papryki w dużą kostkę, cebulę w ćwiartki, cukinię w grube plastry. Pieczarki wystarczy obrać, super wyglądają w szaszłykach w całości.
Nadziewamy warzywa i pulpeciki na patyczki od szaszłyków, w dowolnej kolejności :) Posypujemy je dowolna gotową mieszanką do szaszłyków lub takimi przyprawami jakie lubicie. Pieczemy na grillu.
Jeśli lubicie warzywa lekko surowawe, twarde, to polecam piec szaszłyki bezpośrednio na ruszcie. Jeśli wolicie takie dobrze przepieczone, mięciutkie, takie trochę ugotowane - zawińcie każdy z szaszłyków w kawałek folii aluminiowej i w tej formie poddajcie je obróbce termicznej :)
Smacznego!
z mielonym jeszcze nie robiłam, miła alternatywa
OdpowiedzUsuńMielone z grilla robiłam, ale w postaci standardowych kotletów. Szaszłyki z jego udziałem to znakomity pomysł, szczególnie tak kolorowe. Dziękuję za dodanie przepisu do akcji!
OdpowiedzUsuńPyszny zamiennik dla tradycyjnej karkówki i kiełbasek z grilla;) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńjej, raz dawno temu robiłam szaszłyki z mięsem mielonym, z tym, że w piekarniku i nie wiem czemu zapomniałam o tym przepisie... dzięki za przypomnienie i inspirację, zaczął się sezon grillowy, trzeba nadrobić zaległości:) Twoje szaszłyki wyglądają pysznie!
OdpowiedzUsuńLubicie owoce morza ? Jeśli tak, to ten przepis jest dla was !
OdpowiedzUsuńGrillowane Kalmary z serem feta, idealne na ostatni grill tego roku by pokazać przyjaciołom, że potrafimy być innowacyjni !
Warto spróbować.
super pomysł, faktycznie - cały czas wykorzystuję kurczaka. czas na mięsko mielone :)
OdpowiedzUsuń