wtorek, 1 maja 2012

Grillowane polędwiczki na ostro

Dziś wpadłam podzielić się tym co nagrillowaliśmy ostatnio. Na początek polędwiczka wieprzowa w ostrej marynacie z papryczkami chilli. Nieskomplikowana, a naprawdę dobra. Musicie tylko pamiętać, by grillując polędwiczki, robić to krótko, acz intensywnie, bo polędwiczka grillowana zbyt długo-twardnieje i wysycha. Tak więc wrzućcie je na ruszt dopiero, kiedy grill ma już wysoką temperaturę i nie dajcie się polędwiczkom na nim zbyt długo rozgaszczać :)



SKŁADNIKI:

  • 1 kg polędwiczek wieprzowych
  • 5 łyżek oleju
  • 5 łyżek octu balsamicznego
  • 2 cytryny
  • 5 liści laurowych
  • 3-4 ostre papryczki suszone
  • natka pietruszki
  • sól 
  • pieprz w ziarnach (ja dodałam tez po kilka ziaren marynowanego zielonego pieprzu)
  • pieprz mielony

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Najlepiej mięso zamarynować dzień wcześniej - na pewno lepiej przejdzie wtedy smakami, będzie bardziej aromatyczne. Jak? Polędwiczki po umyciu i osuszeniu kroimy w klastry. Dość grube - około 2 cm. Posypujemy każdą z nich solą , mielonym pieprzem. 

Olej mieszamy z octem balsamicznym. Dodajemy pieprz w ziarnach, pokruszone liście laurowe, pokruszone papryczki, mieszamy. Każdy kawałek mięsa dokładnie smarujemy marynatą i odstawiamy do lodówki na noc.
 

   
No i pora na punkt kulminacyjny - grillowanie :D
Każdy kawałek mięsa zawijamy szczelnie w folie aluminiową. Kładziemy na dobrze rozgrzanym  ruszcie i pieczemy 7-10 minut. Po tym czasie rozwijamy polędwiczkę z foli, odwracamy ją drugą stroną i pieczemy jeszcze kilka minut (do 10 min).



 

3 komentarze:

  1. idealne dla naszych mężczyzn :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak to dobrze, że założyłam tę akcję. Do tej pory nie myślałam jeszcze o przyrządzeniu polędwiczek wieprzowych z grilla - super pomysł!

    OdpowiedzUsuń

Komentarze mające na celu reklamę innych blogów nie będą akceptowane.