Kasza gryczana to jedna z moich ulubionych kasz. Wyrazista w smaku, "konkretna" , no i zdrowa oczywiście. Zwykle zajadam ją jako dodatek do drugiego dania. Tym razem pojawiła się jako główna bohaterka zapiekanki.
Do dwóch szklanek wrzątku dodajemy odrobinę soli, masło i kaszę. Mieszamy do momentu aż wszystko ponownie zacznie się gotować. Wówczas przykrywamy garnek i gotujemy na malutkim ogniu, do momentu, gdy kasza wchłonie wodę.
Cebulę i pory pokrojone w plasterki, szklimy na margarynie. Osobno podsmażamy pieczarki..
Kaszę mieszamy z pokruszonym serem, warzywami, pieczarkami oraz pieprzem. Pieprzu nie oszczędzamy, danie powinno być dosyć mocno pieprzne. Wkładamy tę masę do natłuszczonej blaszki i zapiekamy ja w piekarniku nagrzanym do 250 stopni około pół godziny.
Po upływie tego czasu kaszę polewamy roztrzepaną śmietaną i zapiekamy jeszcze 10 minut.
Zajadamy gorące, posypane natka pietruszki.
SKŁADNIKI:
- 25 dag kaszy gryczanej
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka margaryny
- 1 biała cebula
- 1 czerwona cebula
- 2 pory
- 30 dag pieczarek
- 30 dag tłustego białego sera
- 10 dag śmietany 12 %
- 1 pęczek natki pietruszki
- sól
- pieprz.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Cebulę i pory pokrojone w plasterki, szklimy na margarynie. Osobno podsmażamy pieczarki..
Kaszę mieszamy z pokruszonym serem, warzywami, pieczarkami oraz pieprzem. Pieprzu nie oszczędzamy, danie powinno być dosyć mocno pieprzne. Wkładamy tę masę do natłuszczonej blaszki i zapiekamy ja w piekarniku nagrzanym do 250 stopni około pół godziny.
Po upływie tego czasu kaszę polewamy roztrzepaną śmietaną i zapiekamy jeszcze 10 minut.
Zajadamy gorące, posypane natka pietruszki.
Super przepis. Uwielbiam kasze gryczana za jej niepowtarzalny smak. Takie danie by mi bardzo pasowało w połączeniu ze stekiem. Choć samo w sobie też musi być pyszne:)
OdpowiedzUsuńCo dziś zjem na śniadanie?
bardzo lubie taka zapiekanke, ja tylko daje ser plesniowy do niej :)
OdpowiedzUsuń