piątek, 4 maja 2012

Kasza gryczana to jedna z moich ulubionych kasz. Wyrazista w smaku, "konkretna" , no i zdrowa oczywiście. Zwykle zajadam ją jako dodatek do drugiego dania. Tym razem pojawiła się jako główna bohaterka zapiekanki.




SKŁADNIKI:

  • 25 dag kaszy gryczanej
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka margaryny
  • 1 biała cebula
  • 1 czerwona cebula
  • 2 pory
  • 30 dag pieczarek
  • 30 dag tłustego białego sera
  • 10 dag śmietany 12 %
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • sól
  • pieprz.


 SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Do dwóch szklanek wrzątku dodajemy odrobinę soli,  masło i kaszę.  Mieszamy do momentu aż wszystko ponownie zacznie się gotować. Wówczas przykrywamy garnek  i gotujemy na malutkim ogniu, do momentu, gdy kasza wchłonie wodę.

Cebulę i pory pokrojone w plasterki,  szklimy na margarynie. Osobno podsmażamy pieczarki..
Kaszę mieszamy z pokruszonym serem, warzywami, pieczarkami oraz  pieprzem. Pieprzu nie oszczędzamy, danie powinno być dosyć mocno pieprzne. Wkładamy tę masę do  natłuszczonej blaszki i zapiekamy ja w piekarniku nagrzanym do 250 stopni  około pół godziny.

Po upływie tego czasu kaszę polewamy  roztrzepaną śmietaną  i zapiekamy jeszcze 10 minut.
Zajadamy gorące, posypane natka pietruszki.



2 komentarze:

  1. Super przepis. Uwielbiam kasze gryczana za jej niepowtarzalny smak. Takie danie by mi bardzo pasowało w połączeniu ze stekiem. Choć samo w sobie też musi być pyszne:)

    Co dziś zjem na śniadanie?

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo lubie taka zapiekanke, ja tylko daje ser plesniowy do niej :)

    OdpowiedzUsuń

Komentarze mające na celu reklamę innych blogów nie będą akceptowane.