czwartek, 12 kwietnia 2012

Ciasto czekoladowe na Dzień Czekolady

Zastanawiałam się czy w ogóle wrzucać ten post. Zdjęcia bowiem mam fatalne po prostu. Popełniłam karygodny błąd zostawiając sobie fotografowanie babki już po jej spróbowaniu przez gości. Stąd fotki robione z ręki, w pośpiechu, co widać niestety aż nadto :) Ale tak to jest gdy fotografa popędzają małe rączki niecierpliwie sięgające po kolejny kawałek ciasta.

Czemu jednak go dodaję? Babka jest niewiarygodnie wprost pyszna! Mocno kakaowa,wilgotna, trochę jak brownie, ze słodziutką czekoladową polewą rozpływającą się w ustach... Na przepis trafiłam przypadkiem w necie, więc jeśli macie ochotę obejrzeć babkę na o niebo lepszych fotografiach, zerknijcie do bloga, na którym ją znalazłam:  KLIK
  
babka kakaowa z czekoladą


SKŁADNIKI:

  • 125 g masła w temperaturze pokojowej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1,5 szklanki jogurtu naturalnego
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki sody
  • pół szklanki dobrej jakości ciemnego kakao
NA POLEWĘ: 
  • 80 ml mleka
  • 100 gram czekolady ( ja użyłam mlecznej)
  • 25 gram cukru
  • 25 gram masła
babka kakaowa z czekoladą


 SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA:


Masło ucieramy mikserem do białości, po czym ciągle miksując dodajemy cukier. Następnie do masła z cukrem wbijamy pojedynczo jajka - miksujemy.  Do przesianej mąki dodajemy kakao, proszek do pieczenia oraz sodę, mieszamy te składniki ze sobą. Do masy maślanej dodajemy naprzemiennie - łyżkę jogurtu i łyżkę mąki, aż się skończą, oczywiście nadal miksując, z tym że teraz już na małych obrotach.

Formę do pieczenia smarujemy masłem i posypujemy kaszą manną. Przelewamy do niej ciasto. Pieczemy babkę około godziny w temperaturze 150 stopni. Warto sprawdzać drewnianym patyczkiem, czy ciasto jest już upieczone. 

Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy chwilę w formie, aż trochę przestygnie, po czym wykładamy na talerz.


Przygotowujemy polewę.
Zagotowujemy mleko, dodajemy do niego  połamaną czekoladę. Rozpuszczamy, po czym dodajemy  cukier i masło,które mieszamy do uzyskania gładkiej polewy. Tak przygotowaną polewą polewamy babkę i pozostawiamy ją, aby masa zastygła.


babka kakaowa z czekoladą

Lepszej czekoladowej babki w życiu nie jadłam!


6 komentarzy:

  1. Nie samymi zdjeciami czlowiek zyje - skoro taka pyszna, to koniecznie bede musiala wyprobowac! I to juz w najblizszy weekend :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też ją nie raz jeszcze upiekę :) Tylko zdjęcia zrobię zanim się domownicy zorientują co za ciasto się kroi :) Wtedy może lepsze uda mi się zrobić - i dodać!

      Usuń
  2. Wiedziałam czytając składniki, że ją znam...przecież to moja babka! Miło mi, że ją upiekłaś, jest faktycznie nieziemsko pyszna, jak dla mnie i rodziny, sąsiadów i znajomych - piekłam aż 11 takich bab na Święta - jest to najlepsza czekoladowa babka! Pozdrawiam serdecznie i znam "ból" robienia zdjęć w póśpiechu pysznych wypieków i nie tylko;) Ale jak wspomniała Maggie, nie samymi zdjęciam człowiek żyje! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hehe ja się załamałam po zrzuceniu fotek :) W dodatku miałam przed oczami te Twoje bratki cudne przeglądające się w czekoladowym jeziorku :)

      11 babek, nieźle :) Ale w sumie się nie dziwię - u mnie też na pewno na jednej się nie skończy :)

      Usuń
  3. Mi tam sie zdjecia podobaja... nie sa idealne ale kto powiedzial ze takie maja byc. Jak na nie patrze to juz czuje zapach tego ciasta :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda pysznie.dziękuję za udział w akcji.

    OdpowiedzUsuń

Komentarze mające na celu reklamę innych blogów nie będą akceptowane.