SKŁADNIKI:
- 60 g masła
- 1 /4szklanki wody
- 2 szklanki cukru
- 1 łyżka masła
- 3 gruszki
- 2 łyżeczki chili w proszku
- 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady
- 1 szklanka mąki
- 1 szczypta soli
- 2 jajka
- 1/2 szklanki maślanki
- 1/3 szklanki kakao
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
W rondelku umieszczamy 1 szklankę cukru, łyżkę masła i wodę. Podgrzewamy aż cukier się rozpuści. Zagotowujemy i zostawiamy pod przykryciem na 3 minuty. Następnie już bez pokrywki podgrzewamy mieszając, aż płyn stanie się złocisty. Gotową glazurę wlewamy do tortownicy i odstawiamy do ostygnięcia.W tym czasie obieramy gruszki, kroimy na plasterki i posypujemy łyżeczką chili. Również odstawiamy. Mąkę przesiewamy. Dodajemy do niej kakao, proszek do pieczenia, szczyptę soli i 1 łyżeczkę chili. Mieszamy. Odstawiamy. Czekoladę i margarynę podgrzewamy w rondelku, aż się rozpuszczą. Kiedy czekoladowa masa trochę ostygnie, dodajemy szklankę cukru i ubijamy mikserem. Dodajemy jajka i nadal ubijamy. Następnie dodajemy na zmianę - mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem, oraz maślankę.
Na zastygniętej glazurze układamy plastry gruszek, na nie wykładamy ciasto. Pieczemy ciasto w temperaturze 180 stopni około 45 minut. Po upieczeniu odczekujemy około 20 minut, by ciasto ostygło i wyciągamy je z tortownicy-odwracają "do góry nogami" - tak aby gruszki były na wierzchu ciasta. Podajemy jeszcze ciepłe - z lodami :)
Zastrzegam jednak,że raczej nie jest to ciasto dla dzieci. Moje zaryzykowało i ... niestety zarządziło kolejne pieczenie - innych czekoladowych słodkości. Jakich? To już w następnym poście.....
Mniam :) czekolada i chili tworzą zwiazek idealny
OdpowiedzUsuńmoże chciałabyś zgłosić przepis do konkursu http://sweetandchili.wordpress.com/2013/01/29/pierwszy-konkurs-na-blogu-sweetchili-szalenstwa-podniebienia/