Internetowe znajomości procentują :D Mimo różnych głosów, że zwykle nic nie są warte, że nijak się mają do znajomości realnych, ja mam nieco inne doświadczenia. Oto namacalny dowód, prosto z mojego stołu. Przepyszna babka, na którą przepis dostałam od Mamy Martyny. Mojej internetowej koleżanki.
Babka jest bardzo prosta, ale rośnie jak szalona, wychodzi puszysta i słodziutka. Nadaje się w sam raz na momenty dzikiej chęci na słodkości :)
Margarynę ucieramy z cukrem . Następnie wbijamy po kolei jajka, ciągle miksując. Później stopniowo wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mąką ziemniaczaną i cukrem wanilinowym. Na końcu dodajemy ocet oraz olej. Oczywiście cały czas miksując.
Gotową masę wlewamy do nasmarowanej tłuszczem formy keksowej, zostawiając około 4 łyżek tejże masy. Mieszamy ją z kakao i dodajemy do białej masy w blaszce. Pieczemy około godziny w temperaturze 180 stopni ( ale polecam sprawdzać patyczkiem-jeśli jest suchy, ciasto jest już gotowe).
Przygotowujemy lukier: cukier ucieramy z wodą i sokiem wiśniowym na gęstą masę. Upieczone ciasto pokrywamy lukrem. Ja posypałam całość kolorową posypką.
I na koniec mała kulinarna ciekawostka: babka majonezowa
Warto zerknąć :)
Babka jest bardzo prosta, ale rośnie jak szalona, wychodzi puszysta i słodziutka. Nadaje się w sam raz na momenty dzikiej chęci na słodkości :)
SKŁADNIKI:
- kostka masła lub margaryny
- 1 szkl. cukru
- 6 jajek
- 2 szkl. mąki
- pół szkl. mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki octu
- 6 łyżek oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia płaskie
- 2 cukry wanilinowe
- 1 łyżka kakao
- 1 szkl. cukru pudru
- 3 łyżki wody
- ok. 2 łyżek soku wiśniowego
Margarynę ucieramy z cukrem . Następnie wbijamy po kolei jajka, ciągle miksując. Później stopniowo wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mąką ziemniaczaną i cukrem wanilinowym. Na końcu dodajemy ocet oraz olej. Oczywiście cały czas miksując.
Gotową masę wlewamy do nasmarowanej tłuszczem formy keksowej, zostawiając około 4 łyżek tejże masy. Mieszamy ją z kakao i dodajemy do białej masy w blaszce. Pieczemy około godziny w temperaturze 180 stopni ( ale polecam sprawdzać patyczkiem-jeśli jest suchy, ciasto jest już gotowe).
Przygotowujemy lukier: cukier ucieramy z wodą i sokiem wiśniowym na gęstą masę. Upieczone ciasto pokrywamy lukrem. Ja posypałam całość kolorową posypką.
I na koniec mała kulinarna ciekawostka: babka majonezowa
Warto zerknąć :)
Dziękujemy za uznanie i miłe słowa! A babka jest naprawdę pyszna i prosta :)
OdpowiedzUsuńJa dziękuję za przepis :D
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
OdpowiedzUsuńZjadłabym teraz takiej babki...
OdpowiedzUsuń