wtorek, 17 stycznia 2012

Pomarańcze i bita śmietana...Brzmi nieźle, prawda? Oj udał mi się deser tym razem !
Z resztą, sami zobaczcie.

Mus pomarańczowy w skórkach

  No to co? Do dzieła :)


SKŁADNIKI:


  • 6 pomarańczy
  • 4 żółtka
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 5-7 łyżek cukru pudru
  • 250 ml gęstej śmietany 36%
  • kilka listków melisy lub mięty do dekoracji

Pomarańcze sparzamy wrzątkiem. Odcinamy górne części owoców. Wydobywamy ze środka miąższ, tak abyśmy otrzymali ze skórek "miseczki". Z miąższu wyciskamy sok - do potrawy będzie nam potrzebne 300 ml soku, resztę możemy zostawić do wypicia. 

Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie. Sok ubijamy na parze z żółtkami i cukrem pudrem. Do gęstniejącego kremu, dodajemy żelatynę i miksujemy aż się całkowicie rozpuści i w masie nie będzie żadnych grudek.. Masę studzimy i wstawiamy do lodówki. Wówczas ubijamy śmietanę. Gdy zauważymy, że krem zaczyna gęstnieć na ściankach miski, mieszamy go z bitą śmietaną. 

Mus nakładamy do miseczek z pomarańczy i odstawiamy do lodówki do zastygnięcia. Super wygląda udekorowany listkami mięty lub melisy i kawałeczkami pomarańczy. Mnie wyszło sześć porcji musu, jednak musimy pamiętać, że zależy to od wielkości pomarańczy, czyli naszych miseczek :) 

6 komentarzy:

  1. próbowałam - znakomity i jakże soczysty deser:) plus ,że nie jest zbyt słodki!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę,że smakował :D

      Usuń
    2. Może trochę więcej szczegółów....W jakiej ilości wody rozpuszczamy żelatynę bo chyba coś się zwaliło i jest rzadkie jak woda........

      Usuń
    3. musi być jej jak najmniej, tyle tylko żeby żelatyna mogła napęcznieć. w przypadku 3 łyżeczek żelatyny to około 3 łyżek wody.

      Usuń
  2. Gały mi wywaliło! Toż to restauracyjny deser!!!! Nie kosztowalam, ale wygląda bosko! Szacun :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń

Komentarze mające na celu reklamę innych blogów nie będą akceptowane.