środa, 11 stycznia 2012

Piersi z kurczaka pojawiają się w moim domu równie często jak mielone, czy parówki :) To bowiem uniwersalna, lubiana przez wszystkich baza do przeróżnych wariacji kulinarnych. Jako, że mamy zimę (niezbyt mroźną, niezbyt śnieżną, ale jednak...) tym razem filet z kurczaka dostał ode mnie mięciutką serową kołderkę :)

Pierś z kurczaka smażona z serami i brokułem



SKŁADNIKI:


  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 średni brokuł
  • ser topiony typu tost
  • łyżka startego sera żółtego
  • olej
  • sól
  • pieprz
  • bazylia

 PRZYGOTOWANIE:

Filety rozbić tłuczkiem do mięsa dosyć cienko. Posolić i popieprzyć.

Pierś z kurczaka smażona z serami i brokułem

 Podsmażyć filety na rozgrzanym dość mocno oleju z obu stron. Brokuła w tym czasie gotujemy,najlepiej na parze. Ugotowanego rozgniatamy starannie widelcem na papkę.

Pierś z kurczaka smazona z serami i brokułem

Na zrumienionych filetach układamy warstwami - rozgniecionego brokuła, którego lekko oprószamy solą, następnie plasterek sera tostowego, na końcu zaś posypujemy wszystko odrobiną startego żółtego sera i szczyptą bazylii. 

Pierś z kurczaka smażona z serami i brokułem

Przykrywamy patelnię pokrywka i dusimy potrawę aż ser się ładnie rozpuści tworząc kołderkę na mięsie. Smakuje najlepiej z ryżem... 

Pierś z kurczaka smażona z serami i brokułem

2 komentarze:

  1. Kto mnie poczęstuję ? bo zgłodniałam na widok tych pyszności :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie cudeńka tutaj znalazłam! Fantastyczne przepisy masz na blogu - ten będzie pierwszym, którego wypróbuję! Polecam Ci również stronkę http://www.sprawdzonydrob.pl/ , może znajdziesz jakieś kolejne inspiracje. Pozdrawiam i dzięki za super przepis :)

    OdpowiedzUsuń

Komentarze mające na celu reklamę innych blogów nie będą akceptowane.