Piersi z kurczaka pojawiają się w moim domu równie często jak mielone, czy parówki :) To bowiem uniwersalna, lubiana przez wszystkich baza do przeróżnych wariacji kulinarnych. Jako, że mamy zimę (niezbyt mroźną, niezbyt śnieżną, ale jednak...) tym razem filet z kurczaka dostał ode mnie mięciutką serową kołderkę :)
Podsmażyć filety na rozgrzanym dość mocno oleju z obu stron. Brokuła w tym czasie gotujemy,najlepiej na parze. Ugotowanego rozgniatamy starannie widelcem na papkę.
Na zrumienionych filetach układamy warstwami - rozgniecionego brokuła, którego lekko oprószamy solą, następnie plasterek sera tostowego, na końcu zaś posypujemy wszystko odrobiną startego żółtego sera i szczyptą bazylii.
Przykrywamy patelnię pokrywka i dusimy potrawę aż ser się ładnie rozpuści tworząc kołderkę na mięsie. Smakuje najlepiej z ryżem...
SKŁADNIKI:
- 2 piersi z kurczaka
- 1 średni brokuł
- ser topiony typu tost
- łyżka startego sera żółtego
- olej
- sól
- pieprz
- bazylia
PRZYGOTOWANIE:
Filety rozbić tłuczkiem do mięsa dosyć cienko. Posolić i popieprzyć.
Podsmażyć filety na rozgrzanym dość mocno oleju z obu stron. Brokuła w tym czasie gotujemy,najlepiej na parze. Ugotowanego rozgniatamy starannie widelcem na papkę.
Na zrumienionych filetach układamy warstwami - rozgniecionego brokuła, którego lekko oprószamy solą, następnie plasterek sera tostowego, na końcu zaś posypujemy wszystko odrobiną startego żółtego sera i szczyptą bazylii.
Przykrywamy patelnię pokrywka i dusimy potrawę aż ser się ładnie rozpuści tworząc kołderkę na mięsie. Smakuje najlepiej z ryżem...
Kto mnie poczęstuję ? bo zgłodniałam na widok tych pyszności :D
OdpowiedzUsuńJakie cudeńka tutaj znalazłam! Fantastyczne przepisy masz na blogu - ten będzie pierwszym, którego wypróbuję! Polecam Ci również stronkę http://www.sprawdzonydrob.pl/ , może znajdziesz jakieś kolejne inspiracje. Pozdrawiam i dzięki za super przepis :)
OdpowiedzUsuń