piątek, 11 listopada 2011

Moje zamiłowanie do ryżu już zdążyliście poznać. Uwielbiam testować nowe sposoby jego przyrządzania, przyprawy, kolory... Ten, który chcę Wam pokazać to taki niby zwyklaczek, ale smakuje chyba wszystkim , którym zdarzyło mi się go podać. Przyrządzam go dość często jako dodatek do obiadu, bo jest aromatyczny, wyrazisty w smaku, a jego przygotowanie zajmuje niewiele więcej czasu i zaangażowania , niż ugotowanie zwykłego białego ryżu w torebce.



 SKŁADNIKI:


  • 100 g ryżu białego
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • pół łyżeczki soli
  • pół puszki kukurydzy
  • 1 łyżeczka masła
Gotujemy ryż w takiej ilości wody, jak podano na opakowaniu, uprzednio dodając do wody curry oraz sól. Dzięki dodatkowi curry w wodzie, ryż zrobi się pięknie żółciutki. Do ugotowanego ryżu dodajemy łyżeczkę masła, kukurydzę z puszki oraz zioła prowansalskie. Mieszamy wszystko starannie. Podajemy taki ryż jako dodatek do obiadu. Super pasuje np. do kurczaka oraz surówki z kapusty pekińskiej .

Ryż do obiadu z masłem i ziołami prowansalskimi

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Komentarze mające na celu reklamę innych blogów nie będą akceptowane.