sobota, 8 października 2011

Ryż prażony do obiadu

Dwukolorowy ryż smażony


Niemal tak bardzo jak drożdże :D lubię ryż.  Moje dziecię podobnie - to prawdziwy ryżożerca. Śmiejemy się, że w poprzednim życiu był Chińczykiem :D Kto wie... Żeby jednak się ryżem nie znudzić, eksperymentuję. Przyrządzam na wszelkie możliwe sposoby. Dziś chciałabym Wam pokazać jeden z moich ulubionych - ryż dwukolorowy.



Dwukolorowy ryż smażony

SKŁADNIKI:

  • 2 szklanki ryżu,
  • masło,
  • 1 kostka rosołowa
  • woda
W garnku rozgrzewamy odrobinę masła, wrzucamy do niego około pół szklanki umytego ryżu. Smażymy, ciągle mieszając, aż do momentu, gdy ryż stanie się brązowy. Wlewamy do garnka z ryżem 2 szklanki wody i wrzucamy kostkę rosołową. Kiedy woda zacznie wrzeć, wrzucamy pozostały ryż. 

Czekamy, aż się zagotuje, po czym zmniejszamy ogień do minimum i odstawiamy na 15 minut. Nie zaglądamy w tym czasie do garnka, ponieważ ryż jest tym smaczniejszy im mniej podnosimy pokrywkę. Wiem, wiem , to prawdziwy sprawdzian  zaufania do przepisu, ale nie zdarzyło mi się nigdy, aby tak przygotowywany ryż przypalił mi się.

Ot i cała filozofia. Polecam, wypróbujcie. Ryż prażony nabiera takiego charakternego smaku, do tego ładnie wygląda, kiedy ziarenka białe i brązowe tworzą smakowitą mozaikę.


3 komentarze:

  1. W sumie proste danie :) I kazdy glupi sobie z nim oradzi, jak dla mnie to duzy + :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O to w sam raz na dziś dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Tak, tak, to proste danie (sama takie lubię najbardziej) a w dodatku nawet jakby dietetyczne (tu ukłon w stronę Kasi :) )

    OdpowiedzUsuń

Komentarze mające na celu reklamę innych blogów nie będą akceptowane.