poniedziałek, 4 lutego 2013

No dobra, płow powinnam napisać w cudzysłowie. Bo to jednak tylko taka moja wariacja na jego temat.
Przede wszystkim, użyłam zamiast baraniny czy wieprzowiny, mięsa drobiowego - wszystko po to by również mój mąż zechciał to danie zjeść :)
Podobno jedną z podstawowych przypraw, jaką dodaje się do pilawu, jest berberys. Niestety nie posiadam go w domu, ani nie znalazłam w okolicznych sklepach. Musiało się obejść bez niego.

Zapiekanka ryzowa z mięsem, marchewka, kuminem...



SKŁADNIKI:

  • 300 g ryżu
  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 spore cebule
  • 5 marchewek
  • bulion warzywny
  • 1/2 kostki masła
  • olej
  • kumin ( do kupienia np. TU )
  • kurkuma
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka i ostra

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Ryż gotujemy w bulionie przez około 10 minut. W tym czasie obieramy i kroimy w kostkę cebulę, po czym szklimy ją na niewielkiej ilości oleju.
Pierś z kurczaka oczyszczamy z niedoskonałości, kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju, z dodatkiem kurkumy i kuminu.

Umytą i obraną marchewkę ścieramy na tarce i podsmażamy na niewielkim ogniu na maśle - pilnujemy by się nie przypaliła, ma ona jedynie się poddusić.
Mieszamy wszystkie składniki ze sobą, doprawiamy - solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą.

Naczynie żaroodporne smarujemy masłem lub olejem, wykładamy do niego ryż z dodatkami. Na wierzchu układamy masło pokrojone na wiórki. Im staranniej to zrobimy, tym mniej będzie przypieczonego z wierzchu ryżu  ( patrz zdjęcia :) ).
Pieczemy danie w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, przez 45-50 min.




Zapiekanka ryżowa z piersią z kurczaka, marchewką, kuminem

2 komentarze:

Komentarze mające na celu reklamę innych blogów nie będą akceptowane.