piątek, 8 lutego 2013

Wersja pt. " jemy oczami" , nawet jeśli to tylko ziemniaki podane jako "zapychacz" obiadowy. Żeby nie było, że tylko oczami : te beziki są naprawdę smaczne. No ale ciut więcej z nimi roboty niż z purée, czy innymi kartoflami gniecionymi tłuczkiem...
Gościom się na pewno spodoba, dzieciakom, i - choć nie mają metki i są tanie - wszelkiego rodzaju gadżeciarzom :)

Beziki z ziemniaków z gałka muszkatołową pieczone w piekarniku


SKŁADNIKI:

  • 1,5 kg ziemniaków
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki masła
  • gałka muszkatołowa do smaku
  • sól do smaku

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Obieramy ziemniory, po czym gotujemy je do miękkości w wodzie z dodatkiem soli. Ugotowane odlewamy, odparowujemy i póki ciepłe-przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa lub praskę. Wyjdą również utłuczone tłuczkiem , ale trza to zrobić dokładnie i starannie. Polecam maszynkę jednak :D

Studzimy ziemniaki.

Gdy przestygną dodajemy jajka, masło, mąkę ziemniaczaną i przyprawy. Mieszamy.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Ziemniaki nakładamy do szprycy z założoną szeroką końcówką w kształcie gwiazdy. Wyciskamy nieduże "ciasteczka".
Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 12 minut.

Jemy zdecydowanie na ciepło.

Beziki z ziemniaków z gałką muszkatołową zapiekane w piekarniku

5 komentarzy:

  1. fajny przepis, ciekawe urozmaicenie obiadu:)

    OdpowiedzUsuń
  2. ale fajne :) uwielbiam ziemniaki w każdej postaci- to coś dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jadłem je ostatnio na weselu i po prostu były przepyszne, nawet poszedłem do kuchni zapytać jak to jest zrobione:)

    OdpowiedzUsuń

Komentarze mające na celu reklamę innych blogów nie będą akceptowane.