środa, 6 czerwca 2012

Placki zwykle jadamy na słodko. Z jabłkami, bananami, czy też zwykłym cukrem pudrem... Ostatnio przypomniał mi się dawny eksperyment mojej Mamy, która zwyczajne "mączne" placki przerobiła na bardzo syte danie wytrawne.

Przepis jak zwykle jest banalnie prosty, ale zapewniam, że wart odtworzenia. Nie polecam ich osobom na diecie, bo z pewnością nie sprzyjają odchudzaniu. Raczej nadają się na kolację, która zaspokoi głód nawet robotnika budowlanego po całodziennej pracy :)


Placki z mąki kiełbasy i papryki

 

SKŁADNIKI:

  • 2 szklanki mąki
  • około 1,5 szklanki wody
  • 2-3 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 25 dag kiełbasy
  • 2 kolorowe papryki (ja miałam żółtą i czerwoną)
  • kilka pomidorków koktajlowych lub 2 duże pomidory
  • 25 dag żółtego sera
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Dolewamy do niej wodę oraz wbijamy jajka. Mieszamy starannie, by nie było grudek. Odrobinę solimy do smaku i dodajemy oregano. Ja oregano dodałam dość sporo, co najmniej dwie łyżeczki. Ciasto odstawiamy na 10 minut (podobnie jak ciasto na pancakes lubi sobie chwilkę w spokoju postać :) ) a sami w tym czasie zabieramy sie za pozostałe składniki.

Kiełbasę i warzywa kroimy w kosteczkę. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy te składniki do ciasta. Mieszamy.

Smażymy placuszki z obu stron, na rumiano, na rozgrzanym tłuszczu. Placki rosną dość wysokie, więc oleju musi być dość sporo. Musimy zwrócić uwagę, by przesmażyły się dobrze i w środku nie były surowe.

Dobrze doprawione placki można jeść bez żadnych dodatków. Jeśli jednak potrzebujecie - możecie jeść jez keczupem, który świetnie do nich pasuje.

Placki z mąki kiełbasy i papryki

5 komentarzy:

  1. Wyglądają ślicznie. Robię bardzo podobne placuszki, ich zaletą jest właśnie to że można do nich wrzucić co akurat mamy w lodówce i smakują wyśmienicie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Takich placków jeszcze nie jadłam - koniecznie muszę zrobić

    OdpowiedzUsuń
  3. Aż w brzuszku burczy na ich widok, myślę, że nie dłguo zagoszczą na moim stole :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Placki są pyszne. Z marchewka i szczypiorkiem tez dobrze smakują :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam je. Pamiętam z dziecinny lat. Teraz je robię córce i też je uwielbia...wersję z samą kiełbaską z dodatkiem wegety.

    OdpowiedzUsuń

Komentarze mające na celu reklamę innych blogów nie będą akceptowane.