niedziela, 24 czerwca 2012

Pierogi ze szpinakiem

Troszkę wbrew naturze te moje szpinakowe pierogi :) Lato się zaczęło, a ja wyskakuję z przepisem na pierogi z mrożonym szpinakiem :) Od razu więc, zanim mnie wyśmiejecie, wytłumaczę się, iż powstały z jakiś czas temu zrobionego zapasu mrożonek, które w końcu przydałoby się wykorzystać :) Miejsce w zamrażalniku jest wszak bezcenne :)

Pierogi z farszem ze szpinaku i fety



SKŁADNIKI:


CIASTO:
  • 60 dag mąki pszennej,
  • 1 żółtko,
  • 100 g miękkiego masła,
  • szczypta soli,
  • 275 ml gorącej wody
  • FARSZ:
  • 90 dag mrożonego szpinaku, lub odpowiednią ilość świeżego
  • 270 g sera feta,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki masła,
  • pieprz biały do smaku
  • sól  
Pierogi z farszem ze szpinaku i fety

PRZYGOTOWANIE:

Mąkę wysypujemy na stolnicę. Dodajemy do niej żółtko, masło, a także sól. Pośrodku kopczyka mąki robimy dołek i wlewamy do niego gorącą wodę. Zagniatamy starannie, tak aby ciasto było gładkie, bez grudek. Wkładamy wyrobione ciasto do miski i przykrywamy ściereczką lub wkładamy je do foliowej torebki, by nie schło. Szpinak podsmażamy na maśle. Odparowujemy z niego jak najwięcej wody.

Ewentualnie możemy go nieco odcedzić na durszlaku. Dodajemy do niego przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy, a także pokruszoną fetę. Mieszamy. Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy, dość cienko. Za pomocą szklanki wykrawamy kółka. Na każde z nich nakładamy farsz i zlepiamy, formując pierogi.

W sporym garnku gotujemy wodę, możemy ją nieco osolić. Wrzucamy pierogi na wrzątek, a kiedy wypłyną, można je niemal od razu wyjmować. Smacznego! 

Pierogi z farszem ze szpinaku



10 komentarzy:

  1. Moja mama robi przepyszne pierogi ze szpinakiem <3. Jednak zamiast fety, dodaje ser żółty - pysznie się ciągnie! Ale z fetą też chętnie bym spróbowała :). Pozdrawiam :).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moim skromnym zdaniem, szpinak się po prostu z serami lubi :)
      Nawet ze zwykłym twarogiem, tylko trza wtedy ciut więcej toto doprawić. Ale ja chyba najbardziej lubię szpinak z pleśniakiem. Tylko to już nie każdy lubi :)

      Usuń
  2. baardzo lubię dania ze szpinakiem. Pierogi muszą być pyszne

    OdpowiedzUsuń
  3. kurcze, wyglądają smacznie i wiem, że smakują też, ale najgorsze jest to, że mój Samiec zbojkotuje coś w czym nie ma mięsa! Fajne zdjęcie z tym dymiącym szpinakiem :D
    Aha i jeszcze co do ciasta, wiem, że zaparzane właśnie smakuje fajnie i lepiej z nim pracować. Ja jeszcze robię z kefirem, jest takie bardzo delikatne wówczas.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja szczerze mówiąc uwielbiam zaparzane ciasto, i głownie z takiego korzystam. Inne to tylko w ramach eksperymentów, co by zobaczyć jakie będzie :)
      Póki co, zwykle wracam do duetu - wrzątek i mąka :)

      Usuń
  4. Witam
    wszystko ok ale jak serek ma byc przyzadzony to pierozków ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fetę wystarczy pokruszyć, wymieszać z wcześniej przygotowanym szpinakiem, lekko ostudzić cały farsz - i już :)

      Usuń
    2. Witajcie! Dla mnie feta jest za słona więc do szpinaku dodaję ricottę. Pozdrawiam z nad morza! Mania

      Usuń
  5. a jak nie lubie fety a ricotty nie posaidam mam cos zamiast dodac czy nie koniecznie ?

    OdpowiedzUsuń
  6. dziś zrobiłam według domowego sposobu,jest taki sam jak Pani.
    moja MAMA zawsze takie nam robiła i bez jajek. Pierogi-ciasto tez bez jajek.

    OdpowiedzUsuń

Komentarze mające na celu reklamę innych blogów nie będą akceptowane.