niedziela, 9 października 2011

Toad in the Hole czyli Ropucha w dziurze

Kiełbaski zapiekane z suszonymi pomidorami


Co tu dużo mówić, do zrobienia tej potrawy zachęciła mnie...nazwa, a jakże :D  No i może jeszcze odrobinę prostota składników i przygotowania.  Efekt mnie nie zawiódł - wyszło przepysznie!



SKŁADNIKI:


  • 110 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 duże jajka
  • 300 ml mleka
  • 6 kawałków kiełbasy (najlepiej angielskich surowych kiełbasek, jednak ja z braku takich użyłam kiełbasy śląskiej)
  • 3 łyżki oleju
  • kilka suszonych pomidorów
Kiełbaski zapiekane z suszonymi pomidorami

Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy sól, jajka i mleko a następnie dobrze mieszamy trzepaczką na gładkie ciasto. Odstawiamy na 30 minut. 

Kiełbaski zapiekane z suszonymi pomidorami

Do żaroodpornego naczynia wlewamy olej i układamy w nim kiełbaski. Wkładamy do nagrzanego do 220 stopni piekarnika i trzymamy naczynie w piekarniku,aż kiełbaski się lekko przypieką Wówczas wyciągamy naczynie z piekarnika i zalewamy kiełbaski naszym ciastem. Wrzucamy suszone pomidory.
 Na tym etapie potrawa nie wygląda zachęcająco, ale zapewniam, że to się zmieni :D

Wkładamy wszystko do piekarnika i pieczemy około 30-40 minut. Ciasto, mimo, że nie zawiera proszku do pieczenia, pod wpływem wysokiej temperatury ładnie nam urośnie i smakowicie zbrązowieje. Podajemy gorące. Anglicy podają tę potrawę z sosem cebulowym, ja jednak uwielbiam ją w takim najprostszym wydaniu.

Kiełbaski zapiekane z suszonymi pomidorami

3 komentarze:

  1. też kusi mnie głównie z nazwy, ale teraz widzę, że to całkiem ciekawe danie :)

    OdpowiedzUsuń

Komentarze mające na celu reklamę innych blogów nie będą akceptowane.